UA / RU
Підтримати ZN.ua

Споживчі настрої українців у травні трохи покращилися

Очікуваня змін особистого матеріального становища та розвитку економіки сягнули максимального рівня за останні два роки.

У травні 2017 року споживчі настрої українців дещо покращилися: індекс споживчих настроїв (ІСН) становив 58, що на 3,2 п. більше від квітневого показника, свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісячно проводить GfK Ukraine.

Найбільше змінилися індекс очікуваного розвитку економіки країни та очікування щодо безробіття. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні.

"У травні 2017 року значення індексу особистого матеріального становища, очікуваних змін особистого матеріального становища та розвитку економіки найближчого року сягнули максимального рівня за останні два роки (з травня 2015 року). Водночас індекс очікуваної динаміки безробіття зафіксовано на мінімальному рівні. Цей результат свідчить, що у сприйнятті громадян стан справ у економіці поліпшується, а кризовий час пройдено", – коментують аналітики GfK Ukraine.

За даними опитування Центру Разумкова, проведеного в квітні, покращення економічного становища країни до кінця 2017 року очікують 12% українців, 36% − очікують погіршення, а 40% вважають, що воно не зміниться.

Водночас, 23% опитаних вважають, що протягом найближчих 2-3 років економічне становище країни зміниться на краще, 27% − зміниться на гірше, 24% − що воно не зміниться.