UA / RU
Підтримати ZN.ua

Споживчі настрої українців у січні трохи погіршилися

Споживчі настрої українців лишилися майже незмінними. Найбільших змін зазнав індекс інфляційних очікувань.

У січні 2018 року індекс споживчих настроїв українців склав 59,5, що на 0,8 п. менше, ніж у грудні минулого року, свідчать дані щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine.

Індекс економічних очікувань у січні зменшився на 1,3 п. – до рівня 60,9. Очікування українців щодо безробіття в січні майже не змінилися: показник індексу очікуваної динаміки безробіття піднявся на 0,8 п. та склав 139,2.

Індекс інфляційних очікувань зменшився на 5 п., опустившись у січні до 185,3. Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців дещо погіршилися: індекс девальваційних очікувань збільшився на 1,3 пункти – до значення 167.

"Індекс споживчих настроїв у січні 2018 року майже не змінився порівняно з груднем 2017 року. З одного боку, відзначаємо покращення оцінки поточного особистого матеріального становища. З іншого боку, другий місяць поспіль триває погіршення очікувань щодо розвитку економіки країни у найближчий рік", – коментують аналітики GfK Ukraine.

Як свідчать дані опитування Research & Branding Group, близько третини українців (36%) очікують, що 2018 рік для них і їх сімей буде вдалим і гарним, і стільки ж (36%) очікують від цього року як успіхів, так і труднощів. Важким і поганим для себе і сім'ї 2018 рік бачить кожен десятий житель України (13%).