UA / RU
Підтримати ZN.ua

Співачка Ніна Матвієнко підтримала талановитих українців із синдром Дауна

Поки що у музичних школах країни навчаються одиниці «сонячних дітей».

© Ганна Грабарська
© Ганна Грабарська
© Ганна Грабарська
© Ганна Грабарська
© Ганна Грабарська
© Ганна Грабарська
© Ганна Грабарська
Фото Ганни Габарської
© Ганна Грабарська
Фото Ганни Габарської
© Ганна Грабарська
Фото Ганни Габарської
© Ганна Грабарська
Фото Ганни Габарської

З 1 жовтня по всьому світу організовуються заходи та події, спрямовані на підвищення обізнаності громадськості про синдром Дауна, адвокації захисту прав та включення в суспільство «сонячних людей».

Цього року Всеукраїнська благодійна організація «Даун Синдром» вирішила акцентувати увагу на тому, що діти, які народилися з 47 хромосомами, талановиті та можуть реалізувати себе через творчість, зокрема – музикування.

У жовтні ВБО «Даун Синдром» за підтримки Українського культурного фонду завершує реалізацію всеукраїнської соціальної кампанії «Музика – важлива. Музика – можлива», яка спрямована на інформування суспільства щодо можливостей та здібностей дітей із синдромом Дауна.

Зірковою амбасадоркою цього проєкту стала народна артистка України Ніна Матвієнко, разом із 18-річною Марією Бондарковою, яка народилася з синдромом Дауна, вона знялася у відеоролику «Музиці не важливо, який ти».

«Тисячі дітей в Україні навчаються у музичних школах, але одиниці з них діти з синдромом Дауна. Щороку в країні народжується понад 400 таких дітей і багато з них могли би бути почутими через музику», – акцентує у відео Матвієнко.

У серпні цього року, в рамках кампанії «Музика – важлива. Музика – можлива», спеціалісти «Даун Синдром» створили експериментальний музичний онлайн-гурток для таких дітей та їхніх братів та сестер.

Нині там займаються музикою 16 дітей з різних регіонів України: Києва та області, Тернополя, Нікополя (Дніпропетровська область), Арбузинки (Миколаївська область) та Полтави. Наймолодшому учасникові групи – 4 роки, найстаршим – 14.

За час роботи гуртка  фахівці планують розробити педагогічні рекомендації для працівників музичного і педагогічного напрямків по знайомству з музикуванням дітей з синдромом Дауна та використанням музики як терапевтичного інструменту.

Рекомендації будуть розміщені у відкритому доступі вже у жовтні 2021 року та стануть у пригоді працівникам музичної, педагогічної сфери, волонтерам та представникам ГО з різних областей України.

Читайте також: Вченим вдалося виключити хромосому, винну у синдромі Дауна

ВБО «Даун Синдром» з 2003 року допомагає батькам дітей з синдромом навчати їх та інтегрувати у суспільство. 

З нагоди початку Всесвітнього місяця поінформованості (обізнаності) про синдром Дауна організація запрошує журналістів відвідати неформальну зустріч з педагогами та учнями гуртка.

Зустріч відбудеться 2 жовтня о 13:00 у Центрі раннього розвитку на вулиці Райдужній 51 (Київ). Акредитація та додаткова інформація: Ольга Ситнік  +38 050 764 34 20, olha.sytnik@prhouse.com.ua.