UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Спецтехноекспорт» пояснив зрив поставки літак АН-178  для Перу

Кажуть, у всьому винен замовник, а літак будують без авансу.

Державне підприємство «Спецтехноекспорт» заявило, що поставка вантажного літака АН-178 для Національної поліції Перу затягується через неналежне фінансування будівництва з боку замовника, а контракт ціленаправлено прагнуть дискредитувати з допомогою медіа.

«Заявляємо, що поширена в ЗМІ інформація не є об’єктивною. Станом на сьогодні контракт є чинним, але через відсутність фінансування з боку замовника – Міністерства внутрішніх справ Республіки Перу – виконується із затримкою. При цьому вирішення проблеми фінансування не залежить від української сторони», - заявили у пресслужбі компанії.

«Проблема пов’язана з неприйняттям банківської гарантії державними та приватними банками Перу, у тому числі гарантії, наданої європейським банком, який входить до переліку банків першої категорії, затвердженого Центральним резервним банком Перу. Саме ця причина є ускладнюючою обставиною, яка суттєво змінює рівновагу договірних зобов’язань», - додали в українському експортері.

При цьому «Спецтехноекспорт» зазначає, що українська сторона докладає максимальних зусиль для вирішення питання та проводить переговори з урегулювання ускладнюючих обставин.

В компанії заявили, що станом на 21 грудня 2021 року не отримали жодного платежу від замовника, тому українська сторона виготовляє літак за свій рахунок.

Читайте також: Чому Ан-178 не долетів до Азербайджану?

Нагадаємо, минулого тижня перуанські ЗМІ повідомили, що а Перу ініціювали процес накладення штрафних санкцій на українське агентство «Спецтехноекспорт» за зрив термінів поставки транспортного літака Ан-178, який мали передати країні до кінця 2021 року.

Контракт на постачання літака для МВС Перу був укладений між ДП ДГЗП «Спецтехноекспорт» та Міністерством внутрішніх справ Республіки Перу у листопаді 2019 року.