UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спецслужби РФ шпигунили за тренуваннями військових України на полігонах ФРН

Німецька військова контррозвідка MAD стверджує, що російські агенти вели спостереження поблизу полігонів, на яких йшло навчання українців, у тому числі використовуючи дрони.

Спецслужби Росії шпигували у Німеччині за процесом навчання українських військовослужбовців роботі із західними системами озброєнь, повідомив у п'ятницю, 26 серпня, німецький тижневик Der Spiegel.

Читайте також: Українська армія поповнилася трьома "Гепардами" та 11 німецькими М113

За даними контррозвідки, російські агенти вели стеження поблизу міста Ідар-Оберштайн у федеральній землі Рейнланд-Пфальц, а також поблизу міста Графенвер в Баварії, де розташований найбільший військовий полігон США в Європі площею 200 квадратних кілометрів.

В Ідар-Оберштайні інструктори бундесверу навчали українських колег використати самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 200 0 (PzH 2000), а в Графенвері військовослужбовці США проводили заняття із застосування американських артилерійських систем.

Незабаром після початку навчального процесу MAD помітила підозрілі автомобілі, з яких, зважаючи на все, велося спостереження за дорогами, що ведуть до обох військових об'єктів. Крім того, над навчальними центрами кілька разів пролітали невеликі безпілотні літальні апарати, які знімали підготовку українських вояків.

Німецькі спецслужби мають також підозри, що російські шпигуни могли намагатися за допомогою спеціальних пристроїв отримати доступ до мобільних телефонів українців.

Наприкінці квітня прес-секретар міністерства оборони США Джон Кірбі підтвердив, що Сполучені Штати почали навчати українських солдатів поводженню з основними системами озброєння на військових об'єктах США в Німеччині. Йшлося про підготовку до використання гаубиць, радарних систем та броньованих автомобілів, що постачаються в рамках військової допомоги Україні.

Крім того, 11 травня розпочалося спільне зі збройними силами Нідерландів навчання українських солдатів у артилерійській школі бундесверу в Ідарі-Оберштайні. Військових навчали роботі з PzH 2000. 12 таких систем Києву передали ФРН та Нідерланди.