UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спецслужби РФ вирішили повернутися до сценарію проекту "Бессарабія" - СБУ

За словами голови СБУ, Росія буде намагатися розхитати ситуацію в Молдові та одеському регіоні.

У Службі безпеки України мають в своєму розпорядженні інформацію про спроби російських спецслужб повернутися до сепаратистського проекту "Бессарабія", заявив голова СБУ Василь Грицак на брифінгу в Одесі, передає УНІАН.

"Останнім часом ми отримуємо інформацію про спроби російських спецслужб знову ж повернутися до питання Бессарабії... Ви пам'ятаєте, що в 2015 році після двох наших зачисток проект "Бессарабія" був провалений. Потім, наскільки нам відомо (я не побоюся цього сказати), в Москві були розборки з цього приводу між двома кланами, які курирували це питання. Зараз вони повернулися до цього. І, наскільки нам відомо, знову ж питання Бессарабії, питання Молдови в контексті Бессарабії - одночасно будуть намагатися розхитати ситуацію в одеському регіоні та Молдові", - заявив Грицак.

На уточнююче запитання, чи це стосується Придністров'я, Грицак відповів, що, безумовно, стосується.

"Так, оскільки у Придністров'ї стоїть російський контингент... В Придністров'ї, поблизу Тирасполя, російській та придністровської так сказати владою відновлена злітно-посадкова смуга на аеродромі, яка здатна приймати всі типи літаків. Для нас це теж натяк", - сказав голова СБУ.

30 квітня СБУ затримала "бесарабських" сепаратистів в Одесі. Метою діяльності угруповання було проголошення на території Одеської області незаконного державного утворення "Бессарабія". Сепаратисти мали чітку організаційну структуру, яка діяла в Одеській області і координувала свої дії з території Російської Федерації.

У червні СБУ запобігла спробі створення "Народної Ради Бессарабії" в Одеській області. За даними СБУ, це об'єднання було створено за участі російських спецслужб і було націлене на повторення донецького сценарію в Одесі.

Пізніше прокуратура Одеської області повідомила помічника радника Путіна, Владислава Суркова Иналу Ардзинбе про підозру у вчиненні злочинів проти національної безпеки України.