UA / RU
Підтримати ZN.ua

SpaceX заявила, що більше не може фінансувати послуги Starlink в Україні – CNN

За даними компанії Ілона Маска, витрати стали занадто високими, наблизившись до 100 млн доларів, а за рік нібито сягнуть 400 млн доларів.

Відколи супутникові інтернет-термінали Starlink, виготовлені компанією SpaceX Ілона Маска, вперше почали прибувати в Україну, вони стали життєво важливим джерелом зв’язку для української армії. Вони дозволяють воювати та залишатися на зв’язку, навіть коли мобільний телефон та інтернет-мережі зруйновані. Наразі близько 20 тисяч супутників Starlink було передано Україні, а Маск написав у п’ятницю в Twitter, що «операція коштувала SpaceX 80 мільйонів доларів і перевищить 100 мільйонів доларів до кінця року».

Але ці благодійні внески можуть закінчитися, оскільки SpaceX попередила Пентагон, що може припинити фінансування служби в Україні, якщо армія США не виділятиме десятки мільйонів доларів на місяць. Про це повідомляє CNN з посиланням на документи, до яких журналісти видання отримали ексклюзивний доступ.

Читайте також: Пекін незадоволений розгортанням Starlink в Україні та не хоче його присутності у Китаї – Маск

Документи, що опинилися у розпорядженні CNN, показують, що минулого місяця SpaceX надіслала листа до Пентагону, в якому сказано, що вона більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink в Україні. У листі також міститься прохання до Пентагону взяти на себе це фінансування, яке, як стверджує SpaceX, коштуватиме понад 120 млн доларів до кінця року та може коштувати близько 400 млн доларів протягом наступних 12 місяців.

«Ми не в змозі надалі дарувати Україні термінали або фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу», – написав Пентагону директор з державних продажів SpaceX у листі.

Серед документів SpaceX, надісланих до Пентагону, є раніше невідомий прямий запит, надісланий Маску в липні командувачем Збройних сил України генералом Валерієм Залужним щодо ще майже 8 тисяч терміналів Starlink.

В окремому супровідному листі зовнішній консультант SpaceX написав: «SpaceX стикається з жахливо складними рішеннями. Я не думаю, що вони мають фінансову можливість надати якісь додаткові термінали чи послуги, як просив генерал Залужний».

Читайте також: ДеМаскування: як українці відреагували на «мирний план» Маска

Документи, про які раніше не повідомлялося, демонструють рідкісну розбивку власних внутрішніх номерів SpaceX на Starlink з детальним описом витрат і платежів, пов’язаних із тисячами терміналів в Україні. Вони також проливають світло на закулісні переговори, які надали Україні комунікаційне обладнання та послуги на мільйони доларів за невеликі витрати для Києва.

Повідомлення про відключення

Листи надійшли на тлі нещодавніх повідомлень про масштабні збої в роботі Starlink, оскільки українські війська намагаються повернути окуповані Росією території в східній і південній частинах країни.

Ознайомлені з ситуацією джерела CNN стверджують, що вони раптово вплинули на всю лінію фронту станом на 30 вересня. «Це вплинуло на всі зусилля українців пройти цей фронт, – сказав на умовах анонімності один із знайомих з відключеннями людей. – Starlink – це основний спосіб спілкування підрозділів на полі бою».

Читайте також: "А якщо Рогозіну закортить забрати в тебе Tesla?" — Маска розкритикували у соцмережах

Не було жодного попередження українським силам, сказав другий співрозмовник, додавши, що тепер, коли Україна звільняє територію, необхідно подати запит на ввімкнення послуг Starlink.

Пропозиція SpaceX про припинення фінансування Starlink також з’явилася на тлі зростання занепокоєння в Україні щодо прихильності Маска. Нещодавно Маск опублікував у Twitter суперечливий мирний план, який передбачає відмову України від Криму та контролю над Луганською та Донецькою областями.

Після того, як президент України Володимир Зеленський підняв питання про те, на чиєму боці Маск, він відповів, що «як і раніше дуже підтримує Україну», але побоюється «масової ескалації».

«Україна знає, що її нинішні зусилля під час війни залежать від Starlink, – сказав поінформований співрозмовник видання. – Рішення про те, продовжувати роботу Starlink, чи ні, повністю залежить від однієї людини. Це Ілон Маск. Його не обирали, ніхто не вирішував давати йому цю владу. Він має це завдяки технології та компанії, яку він створив».

«Нахабство виглядати героями»

Через понад сім місяців війни важко переоцінити вплив Starlink на Україну. Уряд у Києві, а також українські війська, неурядові організації та цивільні особи покладаються на спритні, компактні та прості у використанні пристрої, створені SpaceX. Він використовується не лише для голосового та електронного зв’язку, але й для керування безпілотними літальними апаратами та передачі відео для корегування артилерійського вогню. CNN бачив, як його використовували на багатьох українських базах.

Читайте також: Vice: Маск розмовляв з Путіним перед публікацією свого «мирного плану» для України

«Starlink був абсолютно необхідним, оскільки росіяни націлилися на українську комунікаційну інфраструктуру, – сказав Дімітрі Альперович, співзасновник мозкового центру Silverado Policy Accelerator. – Без цього в багатьох випадках вони справді працювали б наосліп».

Незважаючи на те, що Маск отримав широке визнання та подяку за те, що він відгукнувся на запити про надання послуг Starlink Україні на початку війни, насправді переважна більшість із 20 000 терміналів отримали повне або часткове фінансування із зовнішніх джерел, включаючи уряд США, Великобританії та Польщі.

Прохання SpaceX, щоб американські військові заплатили, розлютило вище керівництво Пентагону. Один високопоставлений чиновник із оборони сказав CNN, що SpaceX має «нахабство виглядати героями» тоді, коли інші платять так багато, а тепер виставляти їм рахунок на десятки мільйонів на місяць.

Згідно з даними SpaceX, наданими Пентагону, близько 85% із 20 000 терміналів в Україні були повністю або частково оплачені США та Польщею та іншими країнами. Вони також платили приблизно третину за підключення до Інтернету, яке, за словами SpaceX, коштує 4500 доларів щомісяця за один термінал.

Читайте також: Ілон Маск заперечив розмову з Путіним перед публікацією "мирного плану" для України

У своєму липневому листі до Маска головнокомандувач України генерал Залужний високо оцінив «виняткову користь» Starlink і сказав, що військові розгорнули близько 4 тисячі терміналів, проте близько 500 з них щомісяця знищується під час бойових дій. Тоді Залужний попросив ще 6200 терміналів для ЗСУ та розвідки і додатково 500 на місяць для компенсації втрат.

8 вересня старший директор з державних продажів SpaceX написав Пентагону, заявивши, що витрати стали занадто високими, наблизившись до 100 млн доларів. За рік, за словами високопоставленого чиновника оборони, сягнуть майже 380 млн доларів.

SpaceX відхилила неодноразові прохання прокоментувати як збої, так і їхній нещодавній запит до Пентагону. Адвокат Маска не відповів на запит про коментар. Речник Міністерства оборони Боб Дітчі сказав CNN: «Міністерство продовжує співпрацювати з промисловістю, щоб знайти рішення для Збройних сил України, оскільки вони відбивають жорстоку та неспровоковану агресію Росії. Наразі нам більше нічого додати».

Читайте також: Український міністр та Ілон Маск обмінялись люб'язностями в соцмережі

Розбивка витрат

Рання підтримка Starlink від США надходила через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), яке, за даними Washington Post, витратило приблизно 3 млн доларів на обладнання та послуги в Україні. Згідно з нещодавно отриманими документами, найбільшим окремим платником терміналів є Польща з оплатою майже 9 тисяч окремих терміналів.