UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соцвиплати в Україні: чи існує ризик затримки у 2024 році

Роз'яснення дали у Мінекономіки.

Попри війну, яку розв'язала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та інші соціальні виплати. У короткостроковій перспективі перших місяців року уряд має альтернативний план, що робити, якщо фінансування затримається. Про це на власній Facebook-сторінці повідомила перша віцепрем'єр-міністерка економіки Юлія Свириденко

Вона пояснила, що зараз влада спільно із партнерами пропрацьовує декілька варіантів розвитку подій на випадок, якщо будуть затримки із фінансуванням від ЄС та США.

Читайте також: Соцвиплати в Україні: чи підвищать прожитковий мінімум для дітей у 2024 році

«Але ми переконані, що вони не знадобляться. Ми бачимо чіткі сигнали від партнерів, що фінансування буде» – сказала вона.

За словами Свириденко, Президент Європейської ради Шарль Мішель підтвердив, що Україна може сподіватися на позитивне рішення.

«Він сказав: «У нас є різні інструменти, щоб переконатися, що ми виконуємо наші політичні пріоритети». А цей політичний пріоритет — підтримка України. Тому ми чекаємо наступного саміту Європейської ради, продовжуємо консультації з ЄС», – йдеться у повідомленні.

Свириденко додала, що у короткотерміновій перспективі перших місяців року, Уряд має альтернативний план на випадок затримки фінансування.

«Водночас у довготривалій перспективі є ризик затримки виплат соціальним категоріям, адже пріоритетом буде підтримка безпеки та оборони. Але ще раз повторюся, що до цього моменту може не дійти й це лише один із десятків варіантів, які ми аналізуємо», – сказала вона.

Раніше у Пенсійному фонді України пояснили, чи можна отримати у спадщину соціальні виплати померлої людини.