UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціологи запропонували українцям три варіанти закінчення війни: більшість зосередились на членстві в НАТО

Саме з Альянсом українці пов’язують гарантії безпеки в майбутньому.

Якщо Україна крім членства в НАТО і ЄС зможе визволити хоча би Херсонську та Запорізьку області, то на компромісний варіант втрати територій будуть згодні 57%. Категорично неприйнятним такий варіант залишатиметься для 33%, йдеться в соціологічному опитуванні Київського міжнародного інституту соціології.

В КМІС зазначили, що провели власний соціологічний експеримент, в рамках якого запропонували опитуваним три умовних сценарії мирних домовленостей які включають в себе як позитивні, так і негативні аспекти для України. Для кожного респондента випадковим чином відбирався один пакет, а запитання звучало так: «Є різні варіанти завершення війни. Зараз я зачитаю Вам один варіант, а Ви скажіть, як Ви би поставилися до нього. Використовуйте шкалу «я легко погоджуюся на цей варіант», «це буде важкий варіант, але загалом прийнятний» чи «цей варіант зовсім неприйнятний».

Пропозиції звучали наступним чином:

Варіант №1:

Варіант №2:

Варіант №3:

Так, варіант із відкладенням визволення окупованих зараз територій та забороною на вступ до НАТО, проте із вступом до ЄС, підтримують 38%, а для більшості – 54% – такий варіант є категорично неприйнятним.

Натомість  якщо Україна отримає членство в НАТО на додачу до членства в ЄС, то навіть із відкладенням визволення окупованих зараз територій 47% готові підтримати цей варіант, а категорично проти будуть – 38%.

Соціологи зазначають, що тенденції схожі серед населення всіх регіонів Більшість опитаних, в тому числі на Півдні та Сході, відкидають варіант без членства в НАТО, але з членством в ЄС. Водночас у разі членства в НАТО стає більше тих, хто важко, але могли би прийняту таку домовленість. Особливо у разі визволення Херсонщини і Запоріжжя.

Читайте також: Путін вже воює з НАТО — The Times

Згідно із соціологічним дослідженням Центру Разумкова на замовлення ZN.UA, 39,8% громадян переконані, що Україна продовжить свій шлях до НАТО й приєднається до Альянсу у віддаленішому майбутньому. Водночас 20% вважають, що в разі відмови від членства в НАТО Україна стане сірою буферною зоною між РФ та Заходом. Більше читайте в матеріалі Володимира Кравченка «Що зупинить Росію від нового вторгнення в Україну: думка українців».

Читайте також: У разі відмови від територій в обмін на припинення війни громадський спротив всередині України цілком можливий – дослідження ZN.UA

Київський міжнародний інститут соціології 16-22 травня 2024 року і 20-25 червня 2024 року провів два окремих всеукраїнських опитування громадської думки, до якого додав власне моніторингове запитання про готовність до територіальних поступок для завершення війни та про сприйняття окремих можливих мирних домовленостей. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки у всіх регіонах підконтрольної уряду території України було опитано 1067 респондентів протягом 16-22 травня і 2008 респондентів протягом 20-25 червня.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 4,1% для результатів опитування, проведеного в травні. Для опитування в червні похибка складає близько 5%.