UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціологи розповіли, як сьогодні українці проголосували б на референдумі щодо незалежності України

Понад 30% громадян вважають, що розпад СРСР - це погано.

Якби сьогодні відбувався референдум щодо проголошення незалежності України, то 84% українців проголосували б “за”, йдеться в опитуванні, проведеному Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром Разумкова. Проти проголошення державної незалежності проголосували б 15,6% опитаних.

Водночас, якщо говорити про тих респондентів, які вагаються з відповіддю, або не пішли б на референдум, то проти незалежності виступили б менше 13% українців. Водночас підтримали б незалежність майже 68% громадян.

“Підтримка незалежності на умовному референдумі є найпопулярнішою опцією у всіх регіонах, вікових групах та серед прихильників всіх великих політичних партій”, - зазначили в “Демініціативах”.

Однак попри абсолютну підтримку незалежності, простежуються суттєві регіональні, вікові та партійні відмінності. Зокрема, на Заході противників рішення про незалежність менше 1%, а на Сході таких громадян майже 30%. При цьому чим молодші респонденти тим більше серед них прихильників рішення про незалежність. Серед прихильників політичних партій – найвищий рівень підтримки незалежності у виборців “Європейської солідарності” – понад 90%. Найменше прихильників незалежності у виборців ОПЗЖ, де він лише трохи більший  за тих, які хотіли б залишитись у складі СРСР.

Водночас майже 32% опитаних вважають, що розпад Радянського Союзу – це погано. Зазначимо, що опитування показало такий результат, без урахування відповідей жителів окупованого Криму і Донбасу, де завжди було найнижче число прихильників незалежності України. Протилежної думки дотримуються 49% українців. Інші вагаються з відповіддю на це питання.

При цьому близько чверті громадян вважають, що за роки незалежної України було більше позитиву. Стільки ж зазначили, що було більше негативу. Близько 40% опитаних притримуються думки, що за 29 років незалежності позитиву й негативу було однаково.

Читайте також: До Дня незалежності у Запоріжжі вивісили найбільший в області державний прапор

Дослідження провели у період з 14 по 19 серпня 2020 року в усіх регіонах України за винятком окупованих Криму та Донбасу. Всього опитали 2018  респондентів віком від 18 років методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.