UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціальний захист: хто може отримати статус багатодітної сім'ї

Законом передбачені певні критерії, яким вони повинні відповідати.

В Україні передбачені пільги для найбільш незахищених категорій громадян. До таких відносяться і багатодітні сім’ї.

Читайте також: Соціальні виплати: хто з жінок може отримати доплату до пенсії

Критерії, за яким визначаються такі сім'ї, визначається Законом України «Про охорону дитинства», пише NV.

Згідно йому сім'я вважається багатодітною, коли:

Після досягнення 18 років (але не довше, ніж до закінчення закладу освіти або досягнення 23 років) до складу багатодітної сім'ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою у:

Щоб отримати відповідний статус, потрібно його підтвердити — отримати посвідчення батьків багатодітної сім'ї / посвідчення дитини з багатодітної сім'ї. Дітям з багатодітної сім'ї посвідчення видаються з 6 років, а після досягнення дитиною 14 років в посвідчення вклеюється нова фотокартка.

Для отримання посвідчення можна звернутися в один з органів за вибором заявника (незалежно від місця проживання):

Для отримання посвідчення потрібні такі документи:

У разі народження дитини за межами України слід надати копія свідоцтва про народження дитини (за умови її легалізації та з нотаріальним перекладом на українську мову).

У випадку навчання особи віком від 18 до 23 років за денною формою навчання за межами України — копія довідки із закладу освіти (за умови її легалізації та з нотаріальним перекладом на українську мову).

Для продовження строку дії посвідчення після 18 років (до 23 років), якщо дитина навчається за денною формою навчання у закладі загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти — довідка із закладу освіти.

У разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу — документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків; копія рішення суду про позбавлення батьківських прав; копія свідоцтва про смерть одного із батьків тощо).

Посвідчення багатодітної сім'ї в Україні видаються безоплатно протягом 10 робочих днів.

Нагадаємо, чи можуть достроково оформити пенсію багатодітні батьки.