UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціальний захист: як підтвердити статус матері-одиначки

Також це стосується і одинокого батька.  

Матері, що самостійно виховують дітей, мають право на фінансову допомогу від держави. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, як підтвердити статус одинокої матері чи одинокого батька.

Читайте також: Соціальні виплати: який розмір допомоги можуть отримати малозабезпечені сім'ї

Вони зазначили, що українському законодавстві немає визначення поняття «одинока мати». Вказаний термін розтлумачує Пленум Верховного Суду України. Так, одинокою матір’ю вважають жінку, яка:

Поняття «одинокий батько» також не розкрито у законодавстві. При цьому, Верховний Суд вбачає можливим застосування аналогії поняття «одинока матір» та робить висновок, що для набуття цих  статусів  необхідні два факти:

Тобто, розірвання шлюбу та встановлення місця проживання дитини з одним з батьків, що включає в себе обовʼязок утримання та виховання дитини, не доводять факт відсутності участі другого з батьків у вихованні дитини та, відповідно, не підтверджують статусу одинокого батька чи одинокої матері.

Які документи можуть підтвердити цей статус

Фахівці попереджають, не слід ототожнювати поняття «одинокий батько/мати» та «особа, яка самостійно виховує дитину». У чинному законодавстві зміст поняття «особа, яка самостійно виховує дитину» також не розкривається. При цьому, це поняття є ширшим, ніж поняття одиноких батьків. Із практичної точки зору це означає, що підтвердити самостійне виховання дитини може також:

Цей перелік не є вичерпним та може бути доповненим залежно від особистих обставин кожного.

Для надання пільг і гарантій, встановлених трудовим законодавством щодо відпусток відповідно до роз’яснення Мінсоцполітики, пільги одиноких матерів також поширюються на жінок, які:

З 1 січня 2023 року деякі соціальні виплати автоматично продовжено на весь період дії воєнного стану  плюс один місяць після його завершення. Нагадаємо, в яких випадках треба звертатися до органів соцзахисту за їх продовженням.