UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціальні виплати: чи зміняться вони з 1 лютого

Попри війну, українці продовжують отримувати соцвиплати.

В Україні з 1 січня набував чинності закон про Держбюджет на 2023 рік. Раніше, 1 грудня 2022 року було підвищення прожиткового мінімуму, у зв'язку з чим зросли пенсії та інші соціальні виплати. Зараз прожитковий мінімум для непрацездатних осіб становить 2 093 гривні і залишиться на такому рівні протягом усього 2023 року. "24 канал" розповів, чи зміниться розмір соцвиплат в Україні з 1 лютого.

Чи збільшиться розмір пенсії з 1 лютого

В Україні підвищення пенсій відбулося 1 грудня. Так, мінімальна пенсія зросла на 66 гривень до 2 093 гривень та дорівнює прожитковому мінімуму.

Максимальна – на 660 гривень до 20 920 гривень, складає 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб.

Перерахунок пенсій 1 грудня відбувся і для непрацюючих осіб, які отримують "страхові" пенсії – на рівні 2 500 гривень, або пропорційно наявному страховому стажу.

Також змінилися суми надбавок та доплат до пенсій.

Наступне підвищення пенсій планується у березні. На індексацію пенсій Кабмін виділив майже 40 млрд грн. Згідно із законом, індексація має становити половину выдсоткового зростання середньої зарплати й половину річної інфляції.

Читайте також: Соціальні виплати: чи можна перейти на більш вигідний вид пенсії

Виплати по безробіттю

Розмір суми виплат по безробіттю регулює закон "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Під час дії воєнного стану максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством на 1 січня календарного року.

Так, з 1 січня в Україні максимальний розмір допомоги по безробіттю становить 6700 грн і з 1 лютого він не зміниться.

Аліменти на дитину

Мінімальний (гарантований) розмір аліментів складає 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Відповідно до 6 років він складатиме 1 136 гривень, від 6 до 18 років – 1 416,5 гривень.

Максимальний становить 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку: до 6 років – 22 720 гривень, від 6 до 18 років – 28 330 гривень.

Допомога на дітей

Розмір допомоги для дітей в Україні становить:

Читайте також: Пенсії в Україні: на який розмір виплати можуть розраховувати пенсіонери, які працюють

Виплати для переселенців

Держава надає допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Її розмір з 1 лютого не зміниться та становить:

Раніше ми писали, який мінімальний стаж треба мати пенсіонерам в Україні у 2023 році.