UA / RU
Підтримати ZN.ua

Соціальні виплати: чи може пенсіонер відмовитись від пенсії

Роз'яснення дали у ПФУ.

Попри війну, яку розпочала РФ, українці продовжують отримувати пенсії та інші соцвиплат. В Україні існує декілька видів пенсії. У Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, чи може пенсіонер відмовитися від своєї пенсії.

У ПФУ пояснили, що відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», призначаються такі види пенсій: за віком; по інвалідності; у зв’язку з втратою годувальника та за вислугу років.

Читайте також: Доплата до пенсії за вік: хто може отримати додаткові кошти

В Фонді додали, що кожен з цих видів пенсії призначається на період, визначений законом:

«Відповідно, коли період, на який призначено пенсію, завершується, або умова, від якої вона залежить, не виконується, – виплата пенсії припиняється», – йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що випадки, в яких за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється виплата пенсії, визначено статтею 49 закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

«Водночас, законом України від 28.04.2024 №3674-ІХ статтю 49 доповнено пунктом 21 такого змісту: виплата пенсії припиняється за заявою пенсіонера про припинення виплати пенсії у зв’язку з тимчасовим проживанням за кордоном (закон набув чинності 23.06.2024)», – резюмували у ПФУ.

Раніше ми писали, коли в Україні можуть запровадити накопичувальні пенсії.