UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сотні дзвінків щодня: у ЗСУ розповіли, скільки росіян уже захотіли здатися в полон

Проєкт «Хочу жити» створено спеціально для російських військовослужбовців, які хочуть вижити і не виконувати злочинні накази.

Проєкт «Хочу жити», створений спеціально для російських військовослужбовців, які хочуть скласти зброю і здатися в полон, отримав уже 2000 дзвінків від росіян. Про це під час брифінгу в Military Media Center повідомив спікер проєкту «Хочу жити» Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Віталій Матвієнко.

«Ми отримали понад 2 тисячі звернень. Телефонують як військовослужбовці російської армії, так і їхні родичі, які бажають, щоб їхні сини або чоловіки залишилися живими», – сказав Матвієнко, додавши, що гаряча лінія працює з 18 вересня, тобто за 10 днів.

Російським військовим треба звернутися на телефони гарячої лінії або передати інформацію про себе в чат-боті в Telegram. Алгоритм здачі в полон, за словами Матвієнка, ретельно відпрацьований, проте деталі не повідомляють. 

Читайте також: Російським полоненим дозволили раз у кілька днів телефонувати рідним
 

«Після звернення відбудеться певна процедура, де буде обумовлено, як, яким чином і де російський військовий зможе здатися в полон, – розповів спікер проєкту. – Але про саму процедуру – як, що і де – я вам розповісти не можу».

Віталій Матвієнко підкреслив, що Україна гарантує російським військовослужбовцям повне дотримання Женевських конвенцій, наприклад, триразове харчування, медичну допомогу та можливість зв’язуватися з родичами.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський днями у своєму відеозверненні звернувся до російських військовослужбовців та росіян, яких потенційно можуть мобілізувати. Він сказав: «Україна гарантує кожному полоненому, який здасться, три речі: з вами будуть поводитися цивілізовано. Друге, ніхто не дізнається про обставини того, як ви здалися в полон, ніхто не дізнається, що ваша здача в полон була добровільною. І третє, якщо ви будете боятися повертатися до Росії - не захочете обміну, ми знайдемо спосіб забезпечити і це».