UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сортування сміття у Києві: з яких контейнерів пластик дійсно потрапляє на переробку

Журналісти перевірили, куди прямує пластик із сортувальних урн для пластику у шести компаніях.

Не всі компанії, які у Києві надають містянам можливість складати сміття в різні контейнери - для пластику, скла, паперу тощо - справді відвозять його на сортувальні станції, після яких, наприклад, пластик, який розкладається 400–500 років, можуть переробити і врятувати грунти і води країни від отруйного забруднення. 

Куди прямує відсортований пластик з контейнерів компаній «Сільпо», METRO, NOVUS, McDonald's, WOG, а також комунального підприємства «Київкомунсервіс», перевірили журналісти видань Texty і Hromadske.

Для експерименту взяли сім непрозорих пляшок, помістили всередину кожної GPS-трекер  і вкинули в спеціальні урни для пластику від тих компаній (дві пляшки відправилися перевіряти роботу «Київкомунсервіса» за різними адресами).

Водночас до компаній спрямували запити: куди саме вони відвозять відсортоване сміття? «Київкомунсервіс» відповів, що відвозить таке сміття до сортувальних станцій «Володар Роз» та «Еко-Сток», METRO та McDonald's відповіли, що їхнє роздільне сміття забирає «Обухівміськвторресурси», інші запит проігнорували.

Читайте також: Privateer Space створить карту космічного сміття: чим воно небезпечне

За 10 днів розташування змінили п'ять із семи датчиків.