UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні в Україні відзначають День молоді

Це свято присвячене юності та молодості.

12 серпня українці відзначають День молоді. Раніше це свято святкували останню неділю червня. Але у 2021 році указом президента України Володимира Зеленського День молоді перенесли на іншу дату – на 12 серпня.

Історія свята

День молоді в Україні був встановлений у 1994 році. Відповідний закон тоді підписав президент України Леонід Кравчук. Датою святкування була остання неділя червня. Це було зроблено з ініціативи молодіжних організацій. Так було до 2021 року.

Читайте також: В Україні запрацює єКнига для придбання книг молоддю коштом держави

Відповідно до указу президента України від 28 липня 2021 року №-333/2021 «Про День молоді», свято перенесли на 12 серпня. Саме цього дня 1999 року Генеральна асамблея ООН встановила Міжнародний день молоді. Таким чином врахували ініціативи молодіжних рухів та організацій України, які хотіли підтримати інтеграцію української молоді до європейської спільноти.

Вже третій рік поспіль українці відзначатимуть День молоді в умовах повномасштабної війни, яку розпочала Росія. У мирні часи на свято влаштовували різноманітні культурні та розважальні заходи: концерти, майстер-класи, виставки.

Слід зазначити, що в Україні також відзначають схоже свято – Всесвітній день молоді. Його святкують щороку – 10 листопада. Дата святкування Всесвітнього дня молоді пов’язана з днем закінчення Всесвітньої конференції молоді, що проходила з 29 жовтня по 10 листопада 1945 року в Лондоні.