UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні Україну сприймають як позитивну державу більше громадян, ніж наприкінці минулого року – опитування

Соціологи розповіли, як змінилися оцінки українців ефективності держави, її досягнень та невдач, умов життя та соціального очікування.

Сьогодні Україну сприймають як виразно або помірно позитивну державу більше українців, ніж у листопаді 2021 року, йдеться в опитуванні Соціологічної групи «Рейтинг». Такий висновок соціологи зробили з огляду на оцінку громадян ефективності держави, її досягнень та невдач, умов життя та соціального очікування.

Так, у період війни значно покращилися оцінки ефективності Української держави. Якщо наприкінці минулого року лише 5% вважало, що центральні органи влади справлялися майже зі всіма своїми обов’язками, то у травні 2022 таких українців стало 54%.

Водночас симетрично зменшилася група тих, хто вважає, що органи влади майже не справляються зі своїми обов’язками — з 44% до 4%. Число респондентів з проміжною оцінкою (справляються частково) майже не змінилася. 

Крім того, станом на сьогодні помірно покращилися оцінки співвідношення досягнень та невдач України за час її незалежності. Зокрема, наприкінці минулого року 53% респондентів вважали, що з 1991 і до сьогодні в Україні переважали невдачі. Однак вже у травні цього року число таких громадян зменшилося до 30%.

Водночас з 4% до 18% збільшилося число тих, хто зупинився на перевазі досягнень, а також з 34% до 44% зросла кількість тих, хто вважає, що невдачі й досягнення компенсували одне одного. 

Також попри війну в Україні покращилися оцінки умов життя для більшості населення нашої держави. Так, 59% громадян зараз вважають, що умови є загалом задовільними, тоді як наприкінці минулого року такої думки притримувалися лише 34% опитаних. Відчутно зменшилася й кількість тих, хто оцінює відповідні умови як загалом погані — з 53% до 28%. 

Якщо говорити про думки українців щодо майбутнього нашої держави, то позитивні зміни відбулися і в цьому випадку. Відчутно зменшилося як число тих, хто вважає, що ситуація не буде змінюватися (з 38% до 13%), так і тих, хто вважає, що ситуація буде погіршуватися (з 35% до 7%). Водночас значно зросла кількість оптимістів: з 13% минулого року до 76% у травні 2022. 

«Чотири розглянуті вище індикатори (ефективність держави, досягнення та невдачі, умови життя, соціальні очікування) дозволяють побудувати узагальнений образ української держави (методика GSR-5), до якого схиляються респонденти», – йдеться в опитуванні.

Так, у листопаді 2021 року 41% респондентів схилявся до виразного негативного образу, ще 22% — до помірно негативного. Крім того, 32% демонстрували проміжний образ (не добре, але і не погано), й лише 5% — помірно або виразно позитивний. Однак, станом на травень 2022 ситуація суттєво змінилися. Трохи більш ніж половина говорять про виразно (32%) або помірно (21%) позитивний образ держави. Число респондентів, що схиляються до проміжного образу майже не змінилася (29%). Відповідно, значно зменшилася кількість тих, хто дотримується помірно (14%) або виразно (4%) негативного образу.

Читайте також: Для понад 80% громадян будь-які територіальні поступки заради миру неприйнятні – опитування

Опитування провели 18-19 травня серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Всього опитали 2000 респондентів методом опитування CATI (Computer Assisted Telephone Interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.