У неділю, 28 листопада, у християн східного обряду розпочинається Різдвяний піст, який також називають Пилиповим. Присвячений цей піст святу Різдва Христового і є періодом підготовки до нього.
Піст починається у День пам'яті святого апостола Пилипа, тому друга його назва – Пилипів піст. Останнім днем посту є Різдвяний Святвечір, до якого традиційно на стіл подають 12 пісних страв.
У піст забороняється вживати в їжу м'ясні та молочні страви, деякі дні необхідно утримуватися також від їжі, заправленої олією, і риби. Разом з тим варто пам'ятати, що головне завдання цього періоду – не утримання від їжі, а очищення душі та підготовка до світлого свята Різдва Христового.
У піст не можна лаятись, лихословити і бажати комусь зла. Потрібно молитися і очищати себе від гріха.
Розклад Різдвяного посту
28 листопада – 19 грудня
По понеділках – дозволяється вживати гарячу їжу без олії. У вівторок, четвер, суботу та неділю можна їсти рибу. Середа та п'ятниця – сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед).
20 грудня – 1 січня
По вівторках та четвергах не можна їсти рибу.
2 – 6 січня
У понеділок, середу та п'ятницю слід дотримуватися сухоїдіння. У суботу та неділю можна їсти гарячу їжу з олією.