UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні погоду в Україні диктуватиме циклон над Чорним морем

На півдні та сході країні пройдуть рясні дощі, подекуди грози, град і шквали.

Цього тижня дощі підуть із заходу та півночі України, але на півдні та сході зберігатиметься дощовита погода, подекуди з грозами і градом, попереджають в Українському гідрометцентрі.

«Цей синоптичний тиждень для більшості регіонів України пройде під гаслом – «Циклон над Чорним морем». Це означає, що у західних та північних областях тенденція до зменшення опадів, а от на решті території продовжуються короткочасні дощі та супроводжуючі конвективні явища»,  - йдеться у повідомленні.

Вдень 15 червня у південних областях очікуються рясні дощі, у Карпатах дощитиме вночі. У більшості регіонів, крім заходу і півночі, грози, місцями град, шквали 15-20 м/с. Рівень небезпечності – І, жовтий. Температура вдень – 20-27° вище нуля, вночі 10-17°.

У Києві сьогодні очікується мінлива хмарність, місцями короткочасний дощ, гроза. Вітер північний 7-12 м/с. Вдень+24-26°, вночі +14-16°.

Укргідрометцентр

Через дощовиту погоду на річках басейну Дністра (Франківщина) 14-15 червня очікується підвищення рівня води на 0,3-1,3 м, місцями можливий початковий вихід води на заплаву (І рівень небезпечності).

Нагадуємо, як убезпечити себе та майно під час грози:

Читайте також: В Україну йде потепління: синоптик назвав дату

В Українському гідрометеорологічному інституті НАН України прогнозують прохолодне та дощовите літо, з чергуванням періодів потепління та похолодання. На думку науковців, на спеку цьогоріч очікувати не варто, а остаточно прохолодна погода встановиться після 20 серпня.

Погодні «гойдалки» зумовлені тим, що від початку століття почала розвиватися нова атмосферна циркуляція, яка тільки шукає правильне положення. На це може знадобитися ще близько 15-20 років. Тому погода у 2022 році може бути схожою на нинішню.