UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні День державного прапора України

Під час війни це свято набуло особливого значення.

Щороку 23 серпня в Україні відзначають День державного прапора. Він набув особливого значення з початку повномасштабної агресії Росії, коли кольори українського прапора стали символом протистояння окупантам.

Читайте також: День Незалежності України: чи буде він вихідним

Історія свята

Воно було започатковане указом другого президента України Леоніда Кучми у 2004 році. Цей указ було доповнено указом президента України Віктора Ющенка № 602/2009 «Про внесення змін до Указу Президента України від 23 серпня 2004 року N 987», яким було започатковано підняття Прапора України у День Державного прапора і під час інших державних свят та проведення загальнодержавних заходів.

До 2004 року свято відзначали лише у Києві і тоді святкування випадало на 24 липня, оскільки цього дня 1990 року український прапор підняли над будівлею столичної адміністрації.

Дата 23 серпня була вибрана невипадково.

Саме 23 серпня 1991 року група депутатів уперше внесла національний прапор України до сесійної зали Верховної Ради. Тепер він зберігається у музеї Верховної Ради.

Традиційно у День державного прапора у багатьох населених пунктах України відбуваються урочисті церемонії підняття державного прапора, проводять також й інші заходи. Але війна вплинула на традиції, тому кількість заходів суттєво скоротили з міркувань безпеки.