UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сьогодні вперше відзначають День пам'яті захисників України

Дата 29 серпня пов'язана з пам'яттю про Іловайської трагедії 2014 року.

Сьогодні вперше відзначають День пам'яті захисників України, загиблих у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

День встановлено "На підтримку ініціатив громадськості та з метою гідного вшанування пам'яті військовослужбовців та учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їхнього героїзму, зміцнення патріотичного духу в суспільстві ..." згідно з указом президента від 23 серпня 2019 року.

Дата 29 серпня пов'язана з пам'яттю про Иловайской трагедії 2014 року, коли після масштабних боїв військовослужбовці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом на Донбасі. Бойовики і російські військові обстріляли коридор, по якому за домовленістю мали виходити українські бійці. За офіційними даними ГПУ, в результаті розстрілу українських військовослужбовців під Іловайськом загинуло 366 людей, 429 були поранені.

Народні депутати, обрані від партії "Слуга народу", поклали квіти до Стіни пам'яті полеглих за Україну на Михайлівській площі в центрі Києва і вшанували пам'ять жертв Іловайської трагедії перед початком першого засідання Верховної Ради IX скликання. Президент України Володимир Зеленський також вшанував пам'ять жертв трагедії.