UA / RU
Підтримати ZN.ua

Собор Архангела Гавриїла: значення та традиції свята

Свято відзначають наступного дня після Благовіщення.

8 квітня християни східного обряду відзначають Собор Архангела Гавриїла. Це свято, присвячене одному з головних ангелів, вважається, що саме він приніс Діві Марії звістку про те, що вона стане матір'ю Спасителя.

Читайте також: Великодній кошик: у яку суму обійдеться святкування

Історія свята

До 14 років Діва Марія виховувалась у храмі, а потім мала повернутися до батьків або вийти заміж. Але її батьки на той час уже померли, сама Пречиста обіцяла Богу, що назавжди залишиться дівою.

Священики заручили її з 80-річним старцем Йосипом, її далеким родичем. Живучи в його будинку, Марія вела таке ж скромне життя, як і в монастирі.

Через чотири місяці після заручин до Марії з'явився Архангел Гавриїл. Він сказав їй: «Радій, Благодатна! Господь із тобою! Благословенна ти серед жон». Гавриїл розповів Марії, що вона обрана для того, щоб стати матір'ю Сина Божого.

Традиції святкування

У церквах у свято проводять служби, присвячені святу.

У народі Гавриїла називали благовісником, оскільки саме він приніс Марії добру звістку. Люди вірили, що він рятує від недуг, у тому числі лихоманки.

У народі в цей день сіяли кабачки, квасолю, гарбузи, кавуни та дині. Картоплю викладали, щоб на ній з'явилися відростки.

Якщо вже зійшов сніг, то півонії та троянди звільняли від захисних укриттів.