UA / RU
Підтримати ZN.ua

Смерть Вікторії Рощиної розслідуватимуть як воєнний злочин

ОГП перекваліфікував справу.

Українська прокуратура розслідуватиме смерть журналістки Вікторії Рощиної у російському полоні як воєнний злочин, поєднаний з умисним вбивством, повідомив Офіс генерального прокурора.

Так, після підтвердження інформації про смерть української журналістки Вікторії Рощиної в РФ, кримінальне провадження, розпочате за фактом її зникнення за ч. 1. ст. 438 КК України докваліфіковано за частиною 2 ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством. Досудове розслідування за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюватиме Головне слідче управління Служби безпеки України.

Читайте також: «Азовець» Іщенко помер у полоні через травму грудної клітки — Паламар

Вікторія Рощина зникла у серпні 2023 року під час поїздки на окуповані території. У квітні 2024 року Росія врешті підтвердила, що незаконно утримує її.

Жінку мали повернути в Україну в рамках одного із обмінів у вересні, однак цього не сталось. Напередодні із листа російського міноборони батьку Вікторії Рощиної стало відомо, що журналістка померла 19 вересня. Обставини її смерті не повідомляються.

Це був вже другий російський полон Вікторії Рощини – вперше вона потрапила в нього у березні 2022 року. Тоді її вдалось звільнити.