UA / RU
Підтримати ZN.ua

Слід розглянути питання про пряме покарання найбільш корумпованих українських суддів у відповідності з Глобальним актом Магнітського, — EUobserver

Проблеми з українськими судами досягли критичної межі. 

Українські судді регулярно потрапляють до корупційних скандалів. Суддю Миколу Чауса місяцями не могли знайти правоохоронні органи, натомість Центр протидії корупції знаходить свіжепридбану елітну нерухомість у дружини судді Верховного суду Богдана Львова, а голова Київського адміністративного суду Павло Вовк просто не сходить зі сторінок ЗМІ.

Поки народні депутати України намагаються перезапустити судову систему, схоже, західні партнери України можуть не витримати та створити щось схоже на список Магнітського для корумпованих українських суддів. Адже наразі судді відчувають безкарність, тому перспектива потрапити до санкційного списку може стати непоганою альтернативою.

«Якщо українська влада не буде діяти, західним країнам слід розглянути можливість прямого санкціонування найбільш корумпованих суддів за такими законами, як Глобальний акт Магнітського», — ставить питання руба Девід Кларк, автор публікації в EUobserver «Ukraine — Zelensky's authoritarian turn?» від 20 липня 2021 року.

Автор вважає, що «важливо реформувати судову систему, щоб покласти край політичному втручанню й корупційному впливу». Адже сьогодні ділові кола в Україні не вірять в готовність судів захищати їхні права власності, оскільки корумпованих суддів та чиновників продовжують терпіти.

«Певний прогрес був досягнутий зі створенням Вищого антикорупційного суду завдяки тиску західних союзників України. Але цього буде недостатньо, поки система продовжуватиме захищати вищих суддів, звинувачених у корупції, таких як Богдан Львів, заступник голови Верховного суду, та Павло Вовк, голова Київського адміністративного суду», — запевняє Девід Кларк.

Тільки реальний прогрес у обмеженні влади органів безпеки над бізнесом та створенні справді незалежної та справедливої судової системи може покінчити з корупційним впливом власних інтересів, що стримує Україну, — підсумовує EUobserver.

Неодноразово про небезпеку корупції для України й її негативний вплив на стосунки країни з ЕС (аж до загрози безвізу й фінансовій допомозі) наголошувала Європейська комісія.

Здається, ризики корумпованих суддів розуміють всі навколо, крім української влади. Так, нещодавно президент Молдови Майя Санду заявила, що майно суддів і прокурорів буде оцінено на відповідність їхнім доходам. Будуть перевірені їхні судові рішення. І слід позбутися корупціонерів, інакше вони залишать нас без країни.

Водночас громадян, активістів і бізнес хвилює корумпованість українського судочинства. Зокрема, на цьому тижні Незалежна банківська асоціація (НАБУ) в черговий раз обговорюватиме проблеми українського судочинства та його вплив на практику урегулювання кредитної заборгованості. Банкіри вже давно не приховують, що суди часто відстоюють інтереси недобросовісних позичальників і інтерпретують закони так, як їм це вигідно.

Тож, можливо, ризик увійти до санаційного списку, про який пише EUobserver, і потім все життя боротись за можливість вийти з нього, стане стримуючим фактором для українських суддів.