UA / RU
Підтримати ZN.ua

Складні часи: як військовому або цивільному підтвердити факт полону

Адвокат розповіла, як це зробити і які документи потрібні.  

Війна, яку розв'язала Росія, шкодить всім українцям в різних частинах країни. Нажаль, бувають випадки, коли у полон до ворога потрапляють наші військові та цивільні.

Читайте також: Воєнний час: як мобілізують добровольців

Адвокат Наталя Лісова розповіла, що для отримання грошової допомоги та соціальних гарантій, передбачених для осіб, які перебували у полоні держави-агресора, необхідно документальне встановлення факту позбавлення особи особистої свободи.

Постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання виконання Закону України “Про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їхніх сімей”»  від 15.11.2022 р. № 1281 затверджено порядок роботи комісії з питань встановлення факту позбавлення особи особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України при Мінреінтеграції.

Комісія розглядає поданий пакет документів та виносить рішення про встановлення факту позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України або про невстановлення такого факту. Строк розгляду пакета документів наразі не встановлено. Рішення Комісії може бути оскаржено в судовому порядку.

Як військовий може підтвердити перебування у полоні

До категорії військовополонених відносяться наступні особи:

Слід зазначити, що медичний та духовний персонал не є військовополоненими.

Подати заяву про встановлення факту позбавлення свободи може подати особисто громадянин (звільнений з полону) або його законний представник, член сім’ї або законний представник члена сім’ї такого громадянина шляхом звернення до Мінреінтеграції із відповідною заявою.

Заяви подається до Мінреінтеграції з наступними додатками:

Як встановити факт полону цивільним особам

Полонені цивільні особи мають право на визнання факту позбавлення свободи у випадках:

До категорії вищезазначених осіб відносяться і медичний та духовний персонал.

Подати заяву про встановлення факту має право звільнений з полону громадянин або його законний представник, член сім’ї або законний представник члена сім’ї такого громадянина.

Заяви подається до Мінреінтеграції з наступними додатками:

Нагадаємо, раніше Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №8081 щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану.