UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скинули на дім авіабомбу і "добили" з танку: історія родини Столпакових з Ізюма

Внаслідок ворожого авіанальоту по Ізюму на початку березня з однієї лише родини Столпакових  загинули п'ять дорослих і троє дітей. Чотири покоління однієї родини.

Днями у мережі з’явились фото з масового поховання в деокупованому Ізюмі, де окрім пів тисячі інших, були й могили 6-річної дівчинки Лесі Столпакової та її батьків. Трагедія виявилась ще страшнішою, серед загиблих – восьмеро представників їх родини, зокрема ще дві дитини 8-ми та 13-ти років, дідусь, бабуся і прабабуся. Прижиттєві фото жертв з’явилися на сторінці спільноти “Їх УБИЛА росія”, яка займається фіксацією злочинів російської армії.

“9 березня близько 7:00 на будинок по вул. Першотравневій,2 російські військові скинули авіабомбу, а потім прицільно добивали його з танка, поки він остаточно не зруйнувався. Під завалами будинку загинуло щонайменше 44 людини. Серед них восьмеро членів однієї сім‘ї”, – деталізує очільниця вищезгаданої організації Аліна Боднар.

Про ситуацію згадує і Уповноважена з прав дитини та дитячої реабілітації Дар'я Герасимчук:

“Більшість загиблих ховалися в підвалі від російських обстрілів. За словами очевидців, їх завалило уламками. Сусіди навіть не могли допомогти вибратися через щільні обстріли російських військових”.

Читайте також: Не виняток, а правило: Ізюм підтеврджує, що звіртва в Бучі характерна поведінка російської армії

Так виглядали наслідки обстрілу будинку в Ізюмі, судячи з опису, кількості жертв та дати атаки, йдеться про той самий будинок, під завалами якого загинула родина Столпакових, а на відео дає свідчення один із їхніх сусідів по дому. 

Імена невинно убитих:

Нагадаємо, масове поховання в Ізюмі, яке виявили після деокупації міста, налічує понад 450 могил. Більшість хрестів мають лише номери, є братська могила, де поховані 17 військовослужбовців ЗСУ.

Читайте також: Трагедія в Ізюмі: оприлюднено супутникові знімки масового поховання людей

На місці працюють сотні працівників поліції, ДСНС, СБУ та криміналістів, наразі ексгумація продовжується.

Спеціалісти намагаються ідентифікувати тіла за особистими речами, одягом чи татуюваннями. Деякі з виявлених тіл  зі слідами катувань. Наразі відомо, що ексгумація в Ізюмі триватиме не менше двох тижнів.