UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скільки українців померли від СНІДу за місяць: статистика МОЗ

Щомісяця в Україні від СНІДу помирає понад 100 людей

У серпні 2021 року в Україні від СНІДу померли 163 людини, повідомляє Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Протягом місяця зареєстровано 1 244 нові випадки ВІЛ-інфекції, у 324 пацієнтів діагностовано СНІД.

Як заразилися нові пацієнти:

▪ гетеросексуально — 770;

▪ гомосексуально — 38;

▪ парентерально (через шприц) — 430;

▪ вертикально (від матері до дитини) — 183;

▪ невідомо — 2.

У липні в Україні зареєстрували 1 426 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 415 пацієнтів діагностували СНІД, померли від СНІДу 254 людини. У червні в Україні зареєстрували 1 328 нових випадків ВІЛ-інфекції, у 352 пацієнтів діагностували СНІД, померли від СНІДу 130 людей.

Центр громадського здоров’я нагадав, що в Україні є можливість ефективно лікувати ВІЛ-інфікованих: антиретровірусні препарати для таких пацієнтів надаються безкоштовно.

Антиретровірусна терапія дозволяє максимально пригнічувати розмноження ВІЛ в організмі, відновлювати функції імунної системи, продовжувати та підвищувати якість життя ВІЛ-інфікованих людей. 

«Якщо вчасно виявити ВІЛ та дотримуватися призначеного лікування, можна досягти такого рівня, що кількість вірусу імунодефіциту людини в крові стає настільки мізерна, що він не проявляється в аналізі крові. До того ж ВІЛ-позитивні люди з пригніченим вірусом не можуть передавати його здоровим, навіть через статевий акт», - додають у ЦГЗ. 

Читайте також: У Всесвітній день пам’яті жертв СНІДу в Києві провели традиційну акцію

Швидкий тест на ВІЛ можна зробити у сімейного лікаря, у кабінетах інфекційних захворювань, у кабінетах «Довіра», в центрах СНІДу та інших медзакладах. Такий аналіз крові безкоштовний і потребує лише 15 хвилин.

У грудні тодішній головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Україна отримає понад 135 мільйонів доларів від Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.