UA / RU
Підтримати ZN.ua

Скасування статусу «обмежено придатний»: що зміниться для військовозобов'язаних

Роз'яснення дали у міноборони.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація.  Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Нещодавно опубліковано підписаний президентом Володимиром Зеленським закон № 3621-IX, який, зокрема, передбачає скасування статусу «‎обмежено придатний». У міноборони пояснили, що чекає на військових та військовозобовʼязаних, які мають цей статус.

У відомстві зазначили, що скасування статусу «обмежено придатний» не означає автоматичного переходу до іншого статусу (придатний/непридатний).

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи можна отримати на підставі інвалідності сестри

Також у міноборони додали, що закон набуває чинності через місяць з дати його опублікування 4 квітня 2024 року.

Особи, які визнані «обмежено придатними», мають повторно пройти військово-лікарську комісію (ВЛК) протягом дев'яти місяців після набрання чинності законом (до 4 лютого 2025 року).

У міноборони пояснили, що після набрання законом чинності кабмін має три місяці на прийняття відповідних нормативно-правових актів, які визнають оновлений перелік захворювань для визначення придатності/непридатності до військової служби.

Після повторного огляду:

міноборони

Новий законопроєкт передбачає запровадження змін щодо правил мобілізації студентів, аспірантів та докторантів. Нагадаємо, хто може втратити відстрочку від призову.