UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситуація з коронавірусом в Україні є кризовою – дослідження

У 64 лікарнях ліжка відведені під хворих COVID-19, заповнені вже на 100%.

Україна у кроці до найгіршого сценарію поширення COVID-19, йдеться у результатах моделювання ситуації Київської школи економіки, які представлені в презентації "Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19".

Україна не єдина країна Європи у котрій склалася майже кризова ситуація через коронавірус. У Євросоюзі ситуація стрімко погіршується — за минулий тиждень у багатьох країнах зафіксована найвища добова кількість хворих у світі за весь час пандемії. Багато хто посилює карантинні обмеження.

Зважаючи на це Україні слід готуватися до нового сценарію перебігу захворюваності. Зараз кількість нових хворих щодня є помірною, але у будь-який момент може початися стрімкий ріст.

За кількістю активних хворих та померлих — Україна тримається у п’ятірці європейських країн з найгіршими показниками.

Читайте також: Повторне запровадження карантину може виявити помилки урядів країн у боротьбі з пандемією — Bloomberg

Станом на четвер Луганська, Житомирська, Хмельницька і Кіровоградська області продовжують бути центрами активного спалаху коронавірусу в Україні. До них вже приєдналися чотири нових області — Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька.

"Ситуація в Україні критична, адже жодна із областей не контролює розповсюдження коронавірусу. Кіровоградська область за два тижні перемістилася із зони контрольованого спалаху у зону активного спалаху. У Житомирській та Чернівецькій — найбільший приріст нових випадків за тиждень. Тільки Сумська область демонструє тенденцію до стабілізації", — йдеться у коментарі Павла Ковтонюка, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

На сьогодні кожна четверта лікарня першої хвилі заповнена хворими на COVID-19 — це 117 лікарень, із яких повністю завантаженні 64 лікарні. У 12-ти лікарнях через заповнені ліжка, призначені для хворих коронавірусною хворобою.

"Ситуація із заповненням лікарень погіршується. Незважаючи на те, що за минулий тиждень 18 додаткових лікарень почали приймати хворих на COVID-19, кількість лікарень з безпечним рівнем завантаження хворими зменшується. Цього тижня їх 55% (250 лікарень), а минулого їх було 68% (298 лікарень)", — заявив Ковтонюк.

Згідно прогнозу Київської школи економіки до кінця року від COVID-19 в країні може померти до 20 000 людей.

"Відхилення кривої офіційних даних від кривої прогнозу наразі є незначним. Говорити про сталу тенденцію до стабілізації зарано. Велика кількість активних хворих все ще свідчить про те, що до кінця року ми матимемо прогнозовані 20 000 смертей внаслідок COVID-19. Ми продовжуємо стежити за ситуацією", — прогнозує Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

На думку Юрія Ганиченка, можливі причини відхилення реальної статистики від прогнозу KSE останні 2 тижні — низьке виявлення хворих через велику кількість необроблених тестів у лабораторіях та зміни у розбіжності між часом виявлення випадків та їх реєстрацією в офіційній статистиці.

Щоб стримати ситуацію в Україні слід негайно запровадити обмеження, співмірні з тими, що діяли під час першого етапу адаптивного карантину на початку травня.

При розробці пакету обмежень слід враховувати досвід європейських країн, зокрема:

Нагадаємо, в Україні за останню добу до лікарень з коронавірусною хворобою госпіталізували 1 140 пацієнтів з коронавірусом. Це антирекорд від початку пандемії, повідомив під час останнього брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов. 

Також очільник МОЗу заявив, що Києву потрібно 245 млн гривень для того, аби організувати роботу тимчасових госпіталів, які дадуть можливість встановити 500 додаткових ліжко-місць для інфікованих. 

Коли кількість хворих коронавірусом зростає з кожним днем, знущанням видаються навіть слабкі розповіді про те, що кошти на боротьбу з епідемією витрачаються на дороги, тому що по цих дорогах люди поїдуть в лікарні. Детальніше в матеріалі ZN.UA "Чи поїдуть керівники COVID-фонду новими дорогами у в’язниці?"