UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ситуація в Донбасі: бойовики вдарили з артилерії, бронетехніки і важких мінометів

Унаслідок ворожого обстрілу смертельне поранення дістав один захисник України.

Російські найманці напередодні 15 разів обстріляли українські позиції в Донбасі, зокрема із заборонених Мінськими домовленостями артилерії і мінометів, повідомляє штаб операції Об’єднаних сил.

Неподалік Пісків окупанти відкривали вогонь з мінометів 120-го та 82-го калібрів і станкових протитанкових гранатометів. Унаслідок ворожого обстрілу смертельне поранення отримав один захисник України. Заборонені міномети тих самих калібрів не мовчали й поблизу Гнутового.

У районі Талаківки бойовики застосовували 120-мм міномети, а поблизу Красногорівки на додачу до мінометів застосовували артилерію калібру 122 мм і станкові протитанкові гранатомети.

У напрямку Новомихайлівки російські найманці стріляли зі станкових і ручних протитанкових гранатометів, українським захисникам під Старогнатівкою та Широкиним дошкуляли зі стрілецької зброї, а у другому випадку ще й з великокаліберних кулеметів. Поблизу Новгородського ворог обстрілював позиції Об’єднаних сил з озброєння БМП-1.

Території поблизу Золотого-4 окупанти дистанційно замінували забороненими протипіхотними мінами ПОМ-2. У районі Красногорівки зафіксовано проліт ворожого безпілотнику типу «Орлан-10» із перетином лінії розмежування. Підрозділи РЕБ нейтралізували ворожий безпілотник. БПЛА цього типу в Україні не виробляються, бойовики отримують їх з Росії.

Провокації російських найманців мають на меті обвинувачення українських військових у порушенні режиму тиші та зриві домовленостей, досягнутих Тристоронньою контактною групою.

На обстріли російсько-окупаційних військ українські військові відповіли вогнем. Про всі факти порушення тиші окупантами українська сторона СЦКК повідомила представників Місії ОБСЄ.

Вранці 27 червня бойовики один раз обстріляли позиції захисників України під Шумами, вогонь вели із заборонених мінометів 120-го та 82-го калібрів. В Об’єднаних сил бойових втрат немає. Українські військові дотримуються домовленостей про припинення вогню та продовжують контролювати ситуацію в Донбасі.

Читайте також: Інтенсивні обстріли в Донбасі: Біля Пєсков загинув український боєць

Навесні Росія стягнула до українських кордонів війська та техніку на додачу до тих, які вже були там з 2014 року. Передислокацію військ у Москві пояснювали «проведенням військових навчань», однак після того, як їх було «завершено», війська від кордонів України так і не відвели.

В умовах підвищеної загрози повномасштабної російської агресії, повноважні українські міністерства та відомства воюють між собою за перерозподіл сфер впливу, а виконання державного оборонного замовлення опинилося під загрозою зриву. Докладніше читайте у статті Дмитра Менделєєва ««Залізний купол» для оборонних закупівель…» у ZN.UA.