UA / RU
Підтримати ZN.ua

Силовики взяли в кільце і жорстко розігнали демонстрантів в Мінську

На протестах пройшли «зачистки», в столиці Білорусі затримали понад 300 осіб.

© Tut.by
© Tut.by
© Tut.by
© Tut.by
© Tut.by

На недільній акції протесту в пам'ять Романа Бондаренка, який загинув від рук силовиків в Мінську, міліція і ОМОН оточили і за кілька хвилин розігнали тисячі демонстрантів на "Площі змін", де використовували світлошумові гранати, повідомляє TUT.BY.

Потім силовики зайшли на "Площа змін", протестувальникам вдалося не пропустити їх до меморіалу і відтіснити. Але через час міліціонери зі щитами оточили протестувальників.

Пізніше почалася зачистка. "Десятки людей з «Площі змін» в Мінську відводять в автозаки. Деяких затримують досить жорстко, забирають на руках. Чути звуки розбитого скла - розбиваються лампадки біля меморіалу", - йдеться в повідомленні.

Щоб зачистити "Площа змін" силовикам знадобилося близько 9 хвилин. Вони зірвали плакати, які висіли на меморіалі. Зараз площа абсолютно порожня.

Як повідомляє правозахисний центр «Вясна», станом на 15:42 в списках затриманих за сьогодні вже 330 прізвищ.

Нагадаємо, сьогодні в містах Білорусі проходять акції протесту в пам'ять Романа Бондаренка, який помер 12 листопада після затримання силовиками на протесті.

Читайте також: У Мінську почалися жорсткі затримання учасників недільних акцій протесту, чутні вибухи

11 листопада, в мінському дворі, званому "Площа Змін", невідомі знімали біло-червоно-білі стрічки. Роман Бондаренко вийшов дізнатися що відбувається. І на нього накинулися люди в штатському і балаклавах, і почалася бійка. В результаті чоловіки схопили і відвезли в Центральне РУВС. Через 2:00 він опинився в реанімації лікарні швидкої допомоги в комі. Увечері 12 листопада, незважаючи на всі зусилля лікарів, Роман Бондаренко помер.

У Білорусі вже більше трьох місяців тривають протести проти режиму Олександра Лукашенка, спровоковані фальсифікацією президентських виборів і міліцейським насильством проти громадян. За цей час тисячі людей були затримані і побиті силовиками, щонайменше шість протестуючих загинули. Десятки людей зникли безвісти.