UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сили АТО на Луганщині чекають сигналу для початку фізичного відведення озброєння менше 100 мм

Процес підготовки повністю завершено.

У Луганській області сьогодні в понеділок, 5 жовтня, почнеться фізичне відвід техніки калібром менше 100 мм від лінії розмежування, процес підготовки для цього повністю завершений, повідомив прес-офіцер АТО в Луганській області Руслан Ткачук.

Українські війська чекають сигналу для початку практичного етапу відведення танків, зазначив він.

"Війська - в очікуванні сигналу, який покладе початок фізичній етапу відведення озброєння", - повідомив Ткачук.

За його даними, в Луганській області, зокрема, завершена підготовка до фізичного відведення танків Т-64 і Т-72, протитанкових гармат Д-48 і Д-44 калібру 85 міліметрів і 82-мм мінометів 2Б-9.

З представниками ОБСЄ узгоджені списки озброєння і бронетехніки, маршрути їх руху і зосередження.

"Очікується, що відвід озброєння в рамках першого етапу розпочнеться сьогодні. Цей процес є двостороннім і буде проходити під наглядом моніторинг-офіцерів ОБСЄ із запрошенням представників засобів масової інформації", - підкреслив Ткачук.

Він нагадав, що підрозділи Збройних сил України, які беруть участь в АТО на Луганщині, отримали 14 діб для виконання дій, регламентованих доповненнями до Мінськими угодами.

Читайте також: У США двох журналістів застрелили в прямому ефірі

У свою чергу голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації (ЛОДА) Георгій Лою напередодні підтвердив, що процес відведення техніки стартував в строк.

"Процес почався, наскільки я знаю, з обох сторін. Мені доповідали про те, що він почався ще вчора", - заявив він, у свою чергу заявив Лою в ефірі каналу "112 Україна" у суботу, 4 жовтня.

Лою зазначив, що не володіє точною інформацією щодо кількості техніки. "У мене таких зведених цифр ні, у мене є цифри по об'єктах, але, напевно, це інформація не для публіки", - додав він.

Напередодні в неділю, 4 жовтня, у прес-центрі АТО повідомляли, що відвід гармат калібром менше 100 міліметрів почнуть з Луганської області. Будуть переміщені в певні райони танки Т-64 і Т-72, протитанкові гармати Д-48 і Д-44 калібру 85 міліметрів і міномети 2Б-9 82-міліметрового калібру. Процес відведення триватиме 41 день.

З 3 жовтня в зоні антитерористичної операції незаконні збройні формування повністю дотримуються режиму припинення вогню. Трехсуточная тиша дозволила почати двосторонній процес відведення техніки і озброєння калібром менше ста міліметрів від лінії розмежування. Процес відведення озброєнь у зоні АТО займе 41 день.