UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швеція збирається поставити Україні танки Leopard 2

Країна має на озброєнні власну модифікацію німецьких бронемашин.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що скандинавська країна готова відправити в Україну частину бойових танків Leopard 2, які стоять на озброєнні армії Швеції. Про це повідомляє видання Sky News.

За словами Йонсона, в парламенті Швеції зростає підтримка, щоб додатково надати Україні певну кількість із 120 танків Leopard, які перебувають в розпорядженні зброних сил країни.

"Ми відкриті до цього, і ми ведемо тісний діалог з Німеччиною з цього приводу", — сказав міністр. Однак про терміни поставок та про кількість танків не повідомляється.

Читайте також: Спецслужби Швеції вважають Росію найбільшою загрозою для країни

На озброєнні шведської армії стоїть власна модернізація німецьких Leopard 2 під назвою Stridsvagn 122  у кількості 120 одиниць. Це шведська версія німецького основного бойового танка Leopard 2A5. Система наведення дозволяє виявляти та ідентифікувати ціль за допомогою лазерного далекоміра і тепловізійної камери. Гармату для танків виробляють у Швеції за ліцензією - вона базується на основі гладкоствольної німецької гармати 120-мм Rheinmetall Rh-120 L/44.

Раніше Швеція надала кілька пакетів військової допомоги Україні. Остання партія допомоги включала броньовані бойові машини піхоти та передову артилерійську систему Archer.