UA / RU
Підтримати ZN.ua

Штрих-код у військовому квитку: хто його повинен мати

Роз'яснення дали у Міноборони.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Нещодавно в Україні прийняли закон про мобілізацію. Документом передбачаються певні зміни у мобілізаційному процесі. Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін розповів виданню «Апостроф» хто з військовозобов'язаних повинен мати штрих-код у військовому квитку та для чого він потрібний.

Для чого потрібний штрих-код у військовому квитку

Лазуткін пояснив, що військовозобов'язані повинні уточнити свої облікові дані, після чого у військовому квитку проставлять спеціальний штрих-код.

Читайте також: Скільки українців оновили дані через застосунок "Резерв+"

«Для нормального, повноцінного обліку, розуміння, що у нас у країні з мобілізаційними ресурсами. Після оновлення даних у військовому квитку маємо поставити штрих-код. Якщо його немає - значить, інформація не оновлена, і людина, можливо, ухилянт. Або не встиг. Але в будь-якому разі, це необхідно зробити протягом 60 днів після ухвалення закону», – сказав він.

За його словами, всі військовозобов'язані повинні оновити свої дані у військово-обліковому реєстрі у ТЦК та СП за місцем свого перебування чи реєстрації, або за допомогою електронного кабінету, або у Центрі надання адміністративних послуг.

«Тобто існує принаймні три варіанти», – додав Лазуткін.

Кому не потрібно вклеювати штрих-код до військового квитка

Речник Міноборони зазначив, що якщо людина знята з військового обліку за станом здоров'я і має статус непридатної до військової служби, то дані їй оновлювати не треба. І, відповідно, не потрібен штрих-код у військовому квитку.

«Якщо людину не знято з військового обліку, то штрих-код потрібен усім військовозобов'язаним, з 18 до 60 років. Навіть якщо є броня. Навіть якщо у військовозобов'язаного є якісь підстави для відстрочення (наприклад, він багатодітний батько), він все одно має оновити свої дані», – резюмував він.

Нагадаємо, що у Міністерстві оборони України анонсували можливість рекрутингу до лав ЗСУ у мобільному застосунку «Резерв+».