UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шокін домігся арешту квартири Каська

Колишній заступник генпрокурора Віталій Касько нібито надав недостовірну інформацію, яка стала основою для надання йому трикімнатної квартири.

Генпрокурор Віктор Шокін домігся арешту квартири свого екс-заступника Віталія Касько на бульварі Дружби народів, 14-16 у Києві, свідчить постанову Печерського райсуду Києва від 22 березня, пише видання "Наші гроші".

Слідчі припускають, що Касько скоїв шахрайство, надавши недостовірну інформацію про відсутність постійного житла в Києві, і через завищення фактичної кількості членів сім'ї в 2010-2014 років незаконно заволодів квартирою в столиці, про це йде мова в рішення суду.

У 2003 році Віталій Касько отримав службову однокімнатну квартиру в Печерському районі, яку пізніше приватизувала його мати, яка вже мешкала у трикімнатній квартирі в Києві.

У 2010 році Касько знову звернувся до генпрокурора про надання йому службової квартири. Він повідомив, що проживає з бабусею, матір'ю і сестрою. Тому сім'ї Каська виділили трикімнатну квартиру в тому ж Печерському районі. Мова йде про трикімнатну квартиру на бульварі Дружби народів, 14-16 площею 155 кв. м.

Трикімнатна квартира в цьому житловому комплексі меншої площі зараз продається за 8,5 млн грн. Зазначається, що квартира Каська може коштувати 10 млн грн.

У грудні 2010 року Віталій Касько звільнився з ГПУ і працював як адвокат. За два місяці до звільнення з ГПУ трикімнатну квартиру, виділену сім'ї Каська, виключили з числа службових. Після Євромайдану в березні 2014 Касько її приватизував.

Відповідне клопотання у відділ приватизації державного житлового фонду направив заступник генпрокурора Микола Банчук. На момент приватизації квартири Віталій Касько не працював у прокуратурі. Заступником генпрокурора був призначений лише в травні 2014.

Касько написав заяву про відставку 15 лютого 2016 року, через три дні після відкриття кримінального провадження проти нього. Відставка Каська відбулася в день, коли президент Петро Порошенко закликав генпрокурора Шокіна піти у відставку. Разом із тим, Шокіна досі не звільнено, оскільки парламент ще не розглянув його заяву.

У реєстрі майнових прав дані, що мати екс-заступник генпрокурора Галина Касько в 2013 році купила квартиру площею 50 кв. м. в Києві на вул. Краківська, 13-б (Дніпровський район). Також вона має земельні ділянки 0,22 га в селі Нові Петрівці Київської області, де знаходиться недобудований будинок. Земля дарована їй в грудні 2015 року, а раніше належала самому Віталію Касько, який в 2009 році також отримав її в подарунок від невідомої особи.

https://nashigroshi.org/

У лютому стало відомо, що Національне антикорупційне бюро перевіряє факти приватизації колишнім заступником генерального прокурора україни Віталій Касько двох службових квартир та земельної ділянки. Дані були внесені в Єдиний державний реєстр досудових розслідувань у зв'язку з заявою народних депутатів Ігоря Луценко ("Батьківщина") і Тетяни Чорновіл ("Народний фронт").

Читайте також: У ГПУ запевнили, що звільнення Каська не зупинить розслідування справи "діамантових прокурорів"

Нагадаємо, 16 лютого Касько написав рапорт про відставку. Своє рішення він мотивував неможливістю продовжувати свою роботу в Генпрокуратурі. Зокрема, він заявив, що "Шокін забрав у мене всі функції та інструменти ведення справ, над якими починала працювати наша команда, в тому числі, про "діамантових прокурорів". Касько не виключив, що після його відставки ГПУ може розвалити справи "діамантових прокурорів". У ГПУ назвали звільнення Каська піар-акцією.

29 жовтня 2015 року перший заступник голови СБУ - начальник Головного управління по боротьбі з корупцією Віктор Тріпак подав рапорт про відставку у зв'язку з неможливістю ефективно виконувати обов'язки через те, що ГПУ очолює Віктор Шокін.

Трепак в інтерв'ю ZN.UA розповів, що у справі "діамантових прокурорів" на співробітників СБУ здійснювався "потужний тиск". За словами Трепака, після затримання фігурантів цієї справи ГПУ відкрила кримінальні провадження, предметом яких стала діяльність слідчо-оперативної групи у справі "діамантових прокурорів". Її членам - співробітникам ГПУ та СБУ - інкримінували перевищення службових повноважень.