UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль виступає проти розгортання мобільних госпіталів для хворих на COVID-19

За словами прем’єра, ліжкомісць в країні не бракує, а деякі лікарні навіть простоюють.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що в країні достатньо ліжкомісць для хворих на коронавірус, і підстав розгортати мобільні шпиталі немає. Таку думку прем’єр висловив в інтерв’ю «Українській правді».

«У нас, скажімо, 62 тисячі ліжок під COVID-19. У Польщі сьогодні, я боюсь збрехати, по-моєму, 30 тисяч. При зіставних розмірах наших країн. Наша межа – це 55% від усіх ліжок, це 91 тисяча. В нас достатньо ліжок у медичних закладах, які можна заповнювати, не будуючи мобільні госпіталі», - зазначив Шмигаль.

Однак ковідними варто вважати ліжка з підведеним киснем. А таких ліжкомісць в Україні майже вдвічі менше – 31 224, за даними міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

Шмигаль стверджує, що браку ліжкомісць для пацієнтів із коронавірусом в Україні немає, ба більше – «стоять пусті медичні заклади з ліжками, де можна розміщувати людей». І це попри щоденну статистику МОЗ та повідомлення волонтерів про перевантаженість лікарень і заповненість ліжкомісць на 50-80%.

«Реально, тратити гроші в будівництво мобільних госпіталів, які потім згорнути і викинути, немає сенсу. У нас стоять пусті медичні заклади з ліжками, де можна розміщувати людей. Ми починали цю роботу, розуміючи, що можемо не встигнути забезпечити киснем стандартні медичні заклади. Але абсолютно вся місцева влада сказала, що достатньо ліжок, нам не треба нічого будувати нового», - додав прем’єр. 

За його словами, якщо ситуація з COVID-19 погіршиться, можна використати мобільний  шпиталь ДСНС із необхідним обладнанням, розрахований на 100-120 ліжок, який «переміщуватиметься, переїжджатиме в ті точки, де буде така потреба».

«Ми плануємо таких госпіталів докупити ще декілька, щоб це були дійсно мобільні госпіталі», - анонсував Шмигаль.

Прем’єр також похвалився «збереженням лікарень», які не отримали коштів від НСЗУ під час другого етапу медреформи. Однак змовчав про те, що не змогли законтрактуватись ті лікарні, у яких немає ані обладнання, ані належних умов, ані кваліфікованих фахівців для лікування людей. І лікуватись там, тим паче від коронавірусної хвороби, небезпечно.

Читайте також: На мобільні госпіталі для пацієнтів з COVID-19 виділили 118 млн гривень - Степанов

Нагадаємо, в Києві Міністерство охорони здоров'я України планує розгорнути мобільний шпиталь для хворих COVID-19 у Палаці спорту. Там хочуть встановити 500 додаткових ліжкомісць для інфікованих.

Крім цього, мобільні шпиталі можуть розгорнути у Донецькій та Одеській областях. Місцева влада розпочала пошук місць для облаштування шпиталів. Згодом головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що перший мобільний шпиталь з'явиться на Миколаївщині.