UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль: Україна не продовжуватиме транзитну угоду з РФ

Водночас він підкреслив, що Київ розуміє залежність деяких країн від російських ресурсів.

Україна не продовжуватиме угоду про транзит російського газу після закінчення її строку дії наприкінці цього року. Про це заявив премʼєр Денис Шмигаль за підсумками зустрічі зі словацьким колегою Робертом Фіцо. 

"Стратегічна мета України — накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити Кремль прибутків від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну. Ми закликаємо усі країни Європи до повної відмови від нафти та газу з РФ", — наголосив премʼєр.

Читайте також: Фіцо на зустрічі із Шмигалем заявив, що холодно ставиться до членства України в НАТО

Шмигаль додав, що Україна розуміє залежність деяких країн, зокрема Словаччини, від російських ресурсів, хоча розраховує на диверсифікацію поставок. Також він додав, що Київ виконуватиме свої зобов’язання у рамках Угоди про асоціацію з ЄС та Договору до Енергетичної Хартії.

Раніше Фіцо заявляв, що планує переконати Україну зберегти транзит газу після 2024 року, коли закінчиться термін угоди з російським "Газпромом". Він висловив думку, що той, хто хоче зберегти здоровий глузд, не може зупинити транзит газу і нафти. 

Про те, як "Росія маскується, щоб повернути свої нафту і газ в Європу. Як її зупинити", пише команда Центру "Стратегія ХХІ" — Михайло Гончар, Оксана Іщук, Ігор Стукаленко, Андрій Чубик.