UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шмигаль назвав п'ять ключових питань у відносинах з МВФ

Прем'єр розраховує на SLA для 2-го траншу stand-by до червня.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про п'ять ключових питань в переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Шмигаль розраховує на staff level agreement для другого траншу до червня, заявив він на пресконференції в четвер, 4 березня.

"Залишилося п'ять ключових пунктів в роботі з МВФ: зняти в кінці березня верхню межу ціни на газ в 6,99 грн/куб, узгодження макропоказників на 2022-2023 роки... і три ключових питання - судова реформа (закон про Вищу раду правосуддя), закон про посилення кримінальної відповідальності за незаповнення декларації або заповнення її не належним чином, а також закон про НАБУ - про призначення глави і його легітимізації відповідно до Конституції", - заявив Шмигаль.

При цьому прем'єр підкреслив, що останні три питання залежать від Верховної Ради.

"Ми з МВФ оптимістично дивимося в майбутнє. У нас є час поки не закінчиться період обмеженої ціни газу для населення. У нас є час до червня - наступна точка, коли нам потрібно, як мінімум, прийти до підписання SLA", - зазначив він.

Раніше Кабінет міністрів затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року. Таке рішення було прийнято на засіданні уряду сьогодні, 3 березня. Про це йдеться в повідомленні на сайті уряду.

Читайте також: В Україні розпочалася третя хвиля коронавірусу — Шмигаль

Документ визначає стратегічні кроки для розвитку промисловості, агросектору, видобутку, інфраструктури, транспорту, енергетичного сектора, інформаційно-комунікаційних технологій, креативних індустрій і сфери послуг.

Також Кабмін доручив Мінекономіки, як акціонерові "Нафтогазу", підготувати за один день проєкт рішення, згідно з яким "Укргазвидобування" в березні буде продаватися газ постачальникам і виробникам теплової енергії для споживачів комунпослуг за фіксованою ціною.

Передбачено, що фіксовані ціни будуть діяти з 1 квітня 2021 року по 30 квітня 2022 року.

Таке рішення прийнято на засіданні Кабміну в середу, 3 березня, за пропозицією в.о. глави Міністерства енергетики Юрія Вітренка.

Також Міністр фінансів Сергій Марченко розповів про підготовку оновленого Меморандуму з МВФ, в якому будуть прописані нові зобов'язання України для отримання траншу.

За його словами, оновлений Меморандум передбачає і нові терміни, і нові маркери.

"Ми - в процесі розробки і дискутуємо про конфігурацію цих параметрів. Основні теми - антикорупційні заходи, судова реформа, енергетичний ринок, фіскальні зобов'язання, зокрема за бюджетними параметрами. Є питання про введення Ощадбанку в Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Зараз обговорюються такі питання", сказав міністр.

Водночас Марченко не став відповідати на питання, коли українська влада отримає черговий транш кредиту МВФ.