UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шкільна реформа: що змінюється для старшокласників

Пілотний проєкт стартує у 2025 році.

Попри війну, в Україні планується реформа cередньої освіти. Так, учні самостійно обиратимуть предмети та профілі навчання. Про це у власному Telegram-каналі повідомив віцепрем'єр з інновацій, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він зазначив, що в Україні продовжується трансформація шкільної освіти та спільно з МОН запроваджується «Профільна» – реформу старшої школи.

Читайте також: Відключення світла: як відбуватиметься навчальний процес у школах

«Із 2027 року учні 10–12 класів самостійно формуватимуть освітню траєкторію — обиратимуть профіль навчання та предмети залежно від інтересів. Основний фокус — на особистих навичках дитини та свободі у виборі предметів», – сказав він.

За його словами, опитування показало, що 91% старшокласників і 83% студентів професійних закладів хотіли б обирати частину предметів для вивчення.

Федоров зазначив, що навчання після 9 класу поділиться на два напрями: академічний і професійний.

«Академічний напрям спрямований на підготовку до вступу до закладів вищої освіти. Навчання відбуватиметься в окремих великих ліцеях, де учні обиратимуть основний профіль та додаткові предмети незалежно від профілю. Наприклад, учень з фізичного зможе вивчати музику або мистецтво, а учень з філологічного — фізику в житті або теорію появи всесвіту», – сказав він.

Чиновник пояснив, що школярі продовжать вивчати базові предмети, але реформа дасть гнучкість у виборі додаткових дисциплін та окремих курсів. В учнів буде час підготуватися до вступу в ЗВО й дізнатися більше про майбутню професію.

За його словами, професійний напрям дасть змогу учням розвивати навички для швидкого виходу на ринок праці.

«Під час навчання в профтеху студенти практично опановуватимуть професію, а також вивчатимуть предмети, які безпосередньо пов’язані з майбутнім фахом. Після закінчення навчання буде змога одразу вийти на ринок праці з реальними навичками або продовжити навчання у закладі вищої освіти», – йдеться у повідомленні.

Федоров додав, що у 2025 році реформа стартує в пілотних ліцеях, далі її масштабуватимуть на інші заклади освіти.

Раніше ми писали, скільки учнів та батьків в Україні підтримують 12-річну школу.