UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шістьох бійців, яких не евакуювали з укріпрайону "Зеніт" в Авдіївці, забрали росіяни. Про це домовилося командування — сестра захисника "Джанго"

Поранені з них п'ятеро. Один з воїнів, попри те, що був без ушкоджень, залишився, аби допомогти побратимам. 

Учора боєць 110-ї окремої механізованої бригади Віктор Біляк розповів, що в укріпрайоні "Зеніт" в Авдіївці, вихід звідки українських військових кілька годин тому підтвердив головнокомандувач Олександр Сирський, залишилося шестеро поранених захисників, яким відмовили в евакуації. Після цього в інтернеті з'явилося відео, як сестра одного з них розмовляє зі своїм братом по відеозв'язку, де він підтверджує цю інформацію. 

Агенція "Слідство.Інфо" встановила, що військовий на відео - 30-річний молодший сержант та бойовий медик із Дніпропетровщини з позивним "Джанго". Під час відеорозмови чоловік наголосив, що в нього перебиті ноги та уламки у спині. На записі видно ще одного бійця з пораненням живота. Усього захисників у приміщені колишньої шахти, яка слугувала шпиталем, було шестеро. Один з військових не був пораненим, але він залишився зі своїми побратимами, аби допомогти їм. 

Журналісти поспілкувалися з його сестрою "Джанго" Катериною. 

"Він подзвонив позавчора о 7 ранку на Instagram доньки і попросив покликати мене. Я не встигла прокинутися, дивлюсь, брат лежачий, а два дні до цього з ним не було ніякого зв’язку, — розповідає Катерина, додаючи, що поранені чекали на обіцяну машину евакуації півтори доби. - "Джанго" коли мені дзвонив, у нього такі болі були, його там обкололи всім, що в них залишалось, але медикаменти закінчувались і їжа теж". 

Через кілька годин захисник повідомив сестрі, що евакуації не буде — їх залишили помирати. Незадовго після цього "Джанго" зателефонував зять Катерини. Військовий повідомив, що командування домовилось, щоб їх забрали росіяни, і щоб вони підняли білий прапор. В цей момент зять побачив, що у шпиталь заходять окупанти. Вони сказали захисникам вимкнути телефони та вийти самотужки, мовляв, нести їх ніхто не буде. 

"Брат в Авдіївці два роки, без відпустки, без ротації. Я сподіваюсь, що вони їх там, у Донецьку, підлікують, у нього ноги опухлі. Хоч би їх не розстріляли", — хвилюється сестра Катерина. 

Читайте також: Українські військові вийшли з Авдіївки: що про це заявив генерал Сирський і що з цього приводу думає генерал Тарнавський

Нагадаємо, 17 лютого головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський підтвердив, що захисники залишили позиції у місті Авдіївка Донецької області для збереження життів військових. А генерал Олександр Тарнавський повідомив, що під час відходу група оборонців потрапила у полон. Можливо, він мав на увазі саме поранених бійців 110-ї ОМБр.