UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шевченківські дні 2017: заходи пам'яті Кобзаря

У Києві та інших містах України пройдуть акції на честь великого українського поета.

У 2017 році Україна відзначає 203 річницю з дня народження великого українського українського поета Тараса Шевченка. Щороку в Україні відзначають "Шевченківські дні" 9 і 10 березня, які потрапляють на роковин народження і смерті поета.

Традиційно в день народження Шевченка відбулося нагородження лауреатів Шевченківської премії та покладання квітів до пам'ятника Кобзареві. Але в столиці та інших містах України пройде безліч акцій, присвячених пам'яті поета.

Київ

Київський метрополітен у цей день пропонує безкоштовний проїзд для пасажирів, які будуть читати Кобзаря. Акція діятиме з 12:00 до 13:00 станції " Тараса Шевченка, 13:20 до 14:00 на станції Контрактова площа, 14:20 до 15:00Майдані Незалежності.

15.30 у парку імені Шевченка стартує акція Global Shevchenko. Сотні киян одночасно зачитають вірш "В казематі" (Мені однаково, чи буду...). Подібні акції пройдуть у Ризі, Одесі, Маріуполі, Луцьку, Івано-Франківську, Рівному, Житомирі, Херсоні, Чернівцях та багатьох інших містах. Це буде наймасовіше одночасне читання Шевченка в історії.

Крім того, буде влаштована фотосушка, в ході якої буде представлено близько 200 робіт учасників глобального флешмобу Global Shevchenko, що проходив по всьому світу. Учасники флешмобу робили фото і селфі біля пам'ятників Тарасу Шевченко в своїх містах. На даний момент до флешмобу Global Shevchenko вже приєдналися понад 3500 учасників з 25 країн світу і 132 населених пунктів України. Це учасники з Азербайджану, Білорусі, Болгарії, Вірменії, Греції, Грузії, Данії, Йорданії, Канади, Китаю, Куби, Латвії, Литви, Македонії, Польщі, Росії, Румунії, Словаччини, Словенії, США, Угорщини, Франції, Хорватії та Чехії.

У Національному музеї Тараса Шевченка відкривається виставка "Культурний код України в художньому просторі пейзажу". Еволюцію від академічного композиційного та колористичного рішення до відтворення багатоплановості пейзажу вже в реалістичному ключі і з національним елементом можна буде простежити за роботами Тараса Шевченка, який стояв біля витоків національного пейзажу.

10 березня у шевченківському музеї посли іноземних держав візьмуть участь в урочистій церемонії Міжнародного культурно-просвітницького проекту "Нас єднає Шевченкове слово". Дипломати представлять видатні твори своїх країн, які стали для них такими ж знаковими, як для України шевченківський "Заповіт".

У Національному музеї літератури проходить акція художньо-поетична акція "Шевченко і час" під гаслом "Молодь читає та співає Шевченка".

Канів

На Тарасовій горі традиційно відбулося покладання квітів до пам'ятника Шевченку. 10 березня на Тарасовій горі очікується традиційний молебень, присвячений 154-ї річниці з дня смерті Шевченка.

В рамках святкування Шевченківських днів 11 березня в Канівському міському будинку культури покажуть благодійний спектакль "Реінкарнація", постачальниками якого виступили Артемій і Катерина Аніщенко з Прилук.

Львів

Відбулося покладання квітів до пам'ятника Шевченку, після якого відбудеться флешмоб "Спасибі тобі, Кобзар", під час якого у небо запустять повітряні кульки з листами, де будуть надруковані рядки з віршів Тараса Шевченка.

Свої заходи в рамках "Шевченківських днів" готують Львівський палац мистецтв (тут буде представлена знаменита картина Тараса Шевченка "Катерина"), Львівська філармонія, Театр ім. Марії Заньковецької, Літературно-меморіальний музей Івана Франка та Меморіальний музей Михайла Грушевського.

Сімферополь

Незважаючи на заборону окупаційної влади Криму, 17.00 на площі біля пам'ятника Шевченку відбудеться мітинг на честь великого поета.