UA / RU
Підтримати ZN.ua

Щоб підписати контракт з НСЗУ на лікування пацієнтів з коронавірусом лікарня має виділити для цього 48 медпрацівників

Певні команди лікарів повинні займатися тільки пацієнтами з COVID-19.

Для того, щоб підписати з Нацслужбою здоров'я України контракт на лікування коронавірусу, медзаклад має створити мінімум чотири команди медпрацівників для роботи тільки з пацієнтами з COVID-19 або з підозрою на нього. Про це заявив в. о. керівника НСЗУ Андрій Віленський в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Для підписання контракту на стаціонарне лікування COVID-19 заклад має створити мінімум чотири медичних команди. У такі команди входять 12 осіб, тобто медустанова має виділити мінімум 48 медпрацівників. Ці співробітники займаються виключно ковідом. Вони не можуть надавати допомогу іншим пацієнтам. Так ми поділяємо потоки пацієнтів", - розповів Віленський.

Він також додав, що тариф за пакетом лікування коронавірусу на стаціонарі "передбачає оплату праці саме цього персоналу в розмірі до 300%". Крім того, такий пакет передбачає забезпечення ліками без урахування тих медикаментів, які МОЗ закуповує централізовано.

"Таким чином, на кожну команду, стартово виділялося 498 тис. грн. Це так звані виплати "за готовність", які були в перший місяць. Таким чином, якщо в лікарні чотири команди, то це відповідно 2 млн грн... Додатково виділялося 171 тис. грн на кожен апарат ШВЛ. Як мінімум, на ковідную лікарню передбачалося 4 ШВЛ, але могло бути більше", - заявив Віленський.

За словами глави НСЗУ, передбачалося, що на одну медичну команду для лікування коронавірусу припадатиме 20 пацієнтів.

"Таким чином, була розрахована модель, як повинна надаватися ця медична допомога", - зазначив він.

Також Віленський розповів, що "зараз ці норми виконуються по-різному". Зокрема, за даними НСЗУ, за підсумками серпня в середньому на одну команду в українських лікарнях доводилося 14 пацієнтів, проте в деяких регіонах навантаження становило до 55 пацієнтів на команду.

Читайте також: "Коронавірусу немає, казали вони": з'явилося відео черги з карет швидкої під однією з "ковідних" лікарень у Києві

Раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив про те, що на сьогоднішній день в лікарнях, визначених для лікування коронавірусу, знаходяться 20 тисяч пацієнтів.

Також Степанов повідомив про те, що за останні 24 години в Україні зафіксували найвищий добовий показник госпіталізованих хворих, у яких виявили коронавірус - 900 випадків.