UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що таке брудна бомба і в чому її небезпека

На сьогоднішній день немає доказів виготовлення такої бомби у світі.

Росія звинуватила Україну у підготовці "брудної бомби". Глави зовнішньополітичних відомств США, Франції та Британії виступили із спільною заявою, відкинувши подібні плани.

Але що таке брудна бомба та чим вона небезпечна?

По суті, "брудна бомба" - це звичайна бомба, наповнена радіоактивними, біологічними або хімічними матеріалами, що розсіюються під час вибуху.

Використання радіоактивних матеріалів зробило б її типом радіологічного пристрою, що розсіює (RDD), термін, який часто використовується як синонім «брудної бомби». Ніхто ніколи не підривав брудну бомбу, але є підозра, що екстремісти, можливо, намагалися її створити.

Брудна бомба набагато менш руйнівна, ніж ядерний пристрій, такий як атомна бомба або воднева бомба, чиї реакції поділу або синтезу викликають великі руйнування по широкому периметру.

Для виробництва потрібні потужності зі збагачення урану, недосяжні більшості країн.

Брудну бомбу і легше виготовити, і вона менш руйнівна, ніж ядерна бомба.

Її вплив призведе до зараження певної території та людей, які там знаходяться, шляхом прямого опромінення, вдихання або прийому всередину заражених речовин.

Її основною метою цілком можливе створення паніки серед населення, а не пряме масове вбивство.

"Брудна бомба - це не зброя масового знищення, а "зброя масового руйнування", основними цілями якої є зараження і занепокоєння", - йдеться у статті незалежного агентства Сполучених Штатів з ядерного регулювання у довідковій статті про брудні бомби.

Це означає, що тільки люди, які знаходяться в безпосередній близькості від місця вибуху, будуть зазнавати такого рівня радіації, який негайно викличе серйозне захворювання.

У ширшому радіусі ризик для здоров'я виходитиме від забрудненого пилу, їжі або води.

Невеликі кількості радіоактивного матеріалу, необхідних досягнення такого ефекту в бомбі, можна знайти у лікарнях, дослідницьких організаціях, промислових об'єктах чи військових об'єктах.

Хоча жодна брудна бомба так і не була підірвана, вважається, що винні у двох терористичних атаках у Брюсселі у березні 2016 року планували збудувати її.

Як повідомлялося, у США не бачать ознак того, що Україна чи Росія готуються застосовувати брудну бомбу або завдати ядерного удару.