UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що робити, якщо Росія призиває вас на окупованих територіях на війну проти України

Якщо вас змусили вступити до лав збройних сил РФ, Україна розглядає вас не як злочинців, а як жертв військових злочинів Росії.

Росія вже десятий день веде повномасштабну війну проти України, обстрілює міста з авіації, артилерії та танків. На окупованих українських територіях у Криму та ОРДЛО продовжується незаконний призов українських громадян до військ РФ.

Національна поліція підготувала пам'ятку для українців, яких Росія закликає чи може призвати на окупованих її військами територіях. Правозахисники Центру прав людини ZMINA розписали, що потрібно робити.

Що відбувається?

Винні за ці дії понесуть кримінальну відповідальність за статтею 438 КК України (10-15 років позбавлення волі) у судах України або у Міжнародному кримінальному суді за порушення за статтею 8-2(b) xv Римського статуту.  

Що робити?

  1. Саботуйте службу у військах агресора.
  1. Що робити у випадку, якщо вас таки мобілізували

Як тільки ви потрапите на підконтрольну територію України (зіштовхнетеся з українською армією), при першій же нагоді здавайтеся в полон і повідомляйте, що ви громадянин України з території Криму, Донецької та Луганської областей (навіть якщо у вас при собі немає документів, що підтверджують, (влада це встановить). Тоді ви залишитеся для України лише жертвами військового злочину та зможете пізніше безпечно повернутися додому живими.

Не виконуйте незаконних наказів, не стріляєте у мирне населення та цивільні об'єкти. Якщо ви це зробите, такі дії будуть кваліфіковані як злочини без термінів давності й рано чи пізно вам доведеться відповісти перед судом.

Якщо ж ви добровільно приєднуєтеся до збройних сил РФ і берете участь у війні з Україною, така участь розглядатиметься як злочин за національним законодавством України – до 15 років позбавлення волі. Якщо ви займаєте командну посаду, будьте готові відповідати у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі.