UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що робила одна із найближчих осіб олігарха Фірташа на Банковій та чому Офіс президента не дає коментарів на цю тему — «Схеми»

Що цей чоловік робить у 2021 році не просто на свободі, а в Офісі президента Зеленського

Журналісти програми «Схеми» опублікували чергове журналістське розслідування, яке почалось з однієї фотографії на Банковій, та зрештою вийшло далеко за межі України.

Це історія про непублічного чоловіка, з близького оточення впливового олігарха, який декілька разів змінював прізвища, паспорти та громадянства. Він ледь не став народним депутатом. А згодом перебував як в українському, так і міжнародному розшуку. І який тепер не лише вільно пересувається вулицями Києва, а й має справи в Офісі президента Володимира Зеленського.

Хто ж він?

У 2019 році ця людина, на ім’я Дмитро Торнер, міг стати народним депутатом від ОПЗЖ. Поки в події не втрутилися правоохоронці. Вони заявили, що цей кандидат від ОПЗЖ переховується від міжнародного правосуддя. Було відкрито кримінальне провадження та направлена до ЦВК вимога зняти його з виборів.

Тоді глави обох правоохоронних відомств публічно заявили: він ніякий не Торнер, а Дмитро Некрасов — громадянин Молдови, який втік із в’язниці, і який за підробленими паспортами переховується в Україні від міжнародного правосуддя.

Схеми

Після цієї заяви у 2019 році Торнер-Некрасов зник, і був оголошений у міжнародний розшук вже Україною.

І ця ж людина у лютому 2021 приїхала на Банкову. З якого приводу — на Банковій вирішили нічого не розказувати.

Про рівень наближеності цього чоловіка до олігарха Дмитра Фірташа яскраво свідчить ось ця світлина.

Схеми

Це суд у Відні, у 2019 році. На доленосне для себе рішення щодо екстрадиції до США олігарх очікує у вузькому колі. Ліворуч від нього — Сергій Льовочкін, праворуч — Торнер (Некрасов).

Не менш цікава і ось ця світлина.

Схеми

Це Париж, 2019 рік. Видання The Washington post опублікувало знімок у розпал процесу першого імпічменту Трампа.

На знімку — Дмитро Торнер зустрічається з особистим адвокатом Трампа Руді Джуліані (за посередництва тепер вже обвинувачених у США вихідців з України Фрумана та Парнаса).

Видання писало, що тоді Джуліані шукав компромат на Джо Байдена в оточенні Фірташа, нібито в обмін на вирішення проблем олігарха у Штатах. І від Фірташа на цій важливій зустрічі був саме Торнер.

За допомогою колег з видання RISE Moldova журналіст і автор цього розслідування Валерія Єгошина розкопала, як Торнер-Некрасов зміг уникнути відповідальності у Молдові, хоча отримавши там 11-річний термін просто «пішов» і ніколи не повернувся до місць обмеження волі.

Як опинившись в Україні, отримував тут паспорти на прізвища Грозний, Мальченко, зрештою Торнер… З різними анкетними даними та датами народження.

З’ясувала, що він має ще й російське громадянство.

І зрештою Валерія склала пазл, як незадовго до візиту на Банкову, із чоловіка в Україні непомітно були зняті усі підозри, як правоохоронці закрили гучне кримінальне провадження щодо нього, та скасували оголошення у розшук.

Можливо, після публікації цих фактів, в ОП нарешті розкажуть хто саме мав зустріч із Торнером, чи представляв він там інтереси Фірташа та про що домовились?

Читайте також: Закрита вечірка на честь дня народження дружини Тищенка: «Схеми» опублікували нові докази

Нагадаємо, що журналісти програми «Схеми» піддалися нападу під час виконання своїх професійних обов’язків — під час запису інтерв’ю із головою правління «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером прямо у його кабінеті.