UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще одне врятоване життя: Екстрену операцію на серці провели новонародженому у Львові

Дитину було доставлено до лікарні на гелікоптері.

Гелікоптер доправив до дитячої лікарні першого територіального медичного об'єднання Львова немовля.

Хлопчику виповнилося лише 4 дні від народження й у нього критична вада серця. Дитину доставили з Ужгорода, повідомив лікар лікарні Олег Самчук на своїй сторінці у Facebook.

Діагноз "стеноз легеневої артерії" поставили дитині відразу після народження.

"На десяту годину життя дитя, яке вважали здоровим, почало синіти. Хлопчика забрали до реанімації, де під'єднали до кисню. Постало питання про термінове транспортування до місця, де його можна прооперувати. Тобто, до дитячої лікарні першого територіального медичного об'єднання міста Львова", - пише Самчук.

Відстань 300 кілометрів з Ужгорода до Львова була покрита за 45 хвилин. На вертолітному майданчику на малюка чекав реанімобіль. Дорога від до лікарні зайняла ще одну дорогоцінну хвилину.

"Малюку відразу зробили ЕХО-серця, рентген і набрали всі необхідні аналізи. Зараз стан дитини стабільний. Хлопчик перебуває у відділенні інтенсивної терапії новонароджених нашого Центру неонатології під постійним моніторингом", - заявив медик.

Читайте також: Рада спростила процедуру трансплантації

Лікар нагадує, що раніше дітей з вадами серця з регіону направляли до Києва, що займало багато годин та створювало ризик для життя дитини, але відколи в регіоні з'явилися дитяча кардіохірургія, ці ризики мінімізувалися, а завдяки доставлянню гелікоптером сотні кілометрів вже не є великою відстанню.

"Дякуємо команді МОЗ України, особливо Тетяні Потупаловій, за реалізацію пілотного проекту з аеромедичної евакуації, МВС, а також Андрія Васька та команду Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги. Це справді важливий крок у розвитку української медицини", — констатує Олег Самчук.

Раніше повідомлялося, що у Львові кардіохірурги міської клінічної лікарні швидкої допомоги вперше заморозили серце пацієнта для лікування миготливої аритмії.

Така операція називається кріоабляція (метод "заморожування" серця на лікування його ритмічних порушень). Її провели 62-річному львів'янину, який хворіє з 2018 року. Чоловік не міг приймати препарати, що розріджують кров через відсутність однієї нирки.