UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще один облгаз Фірташа перейшов під контроль “Нафтогазу”

Для мешканців Закарпаття тарифи та особові рахунки залишаються незмінними.

Акціонерне товариство “Закарпатгаз” перейшло під контроль держави, воно буде працювати у складі НАК “Нафтогаз України”. Це 19-те газорозподільне підприємство, яке перейшло в управління держави з початку року, повідомило Міненерго у Facebook.

Читайте також: Екскерівникам облгазів із орбіти Фірташа «Нафтогаз» анулював мільйонні премії

Зазначається, що у листопаді  2022 року Уряд ухвалив рішення про переукладення договорів експлуатації газових мереж, які перебувають у державній власності. Це запустило процес повернення державного майна.

“Повернення державі контролю над газорозподільними мережами – питання національної безпеки. Держава має забезпечити громадянам безперебійне газопостачання, особливо під час війни, коли виклики посилюються. До того ж процес повернення мереж в управління держави дає старт розв’язанню проблем, що виникли після приватизації облгазів, яка відбулася понад 10 років тому”, – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Як зауважили у міністерстві, компанія обслуговує у Закарпатській області 278 тисяч домогосподарств, а також понад 4 тисячі юридичних осіб.

Водночас у “Нафтогазі” повідомили, що “для мешканців Закарпаття тарифи, особові рахунки та реквізити для оплати залишаються незмінними”. 

Читайте також: Арештовані облгази Фірташа за рік принесли до бюджету нуль гривень – Trap Aggressor

Нагадаємо, 25 травня 2022 року Державне бюро розслідувань передало до управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА) 26 регіональних операторів газорозподільних систем. Більшість із них — облгази, які працювали під брендом компанії РГК, яку пов'язують із Фірташем.

Зокрема уже під контроль Групи Нафтогаз перейшли «Київоблгаз», «Житомиргаз» і «Львівгаз», «Сумигаз», «Вінницягаз» і «Дніпропетровськгаз». Послуги населенню надають новоутворені філії управляючої компанії.

Як працювала «Злочинна «газова» організація Дмитра Фірташа», чому події у цій справі так прискорилися та який вона матиме вплив у майбутньому читайте у статті  Олександра Лємєнова.