UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ще два балкери вийшли з Одеського порту тимчасовим коридором

Наразі судна перебувають у територіальному морі Румунії.

У середу з портів Великої Одеси вийшли з вантажами ще два балкери, повідомив керівник проєкту у Інституті Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко.

Станом на вечір 11 жовтня вони вже перебували у територіальному морі Румунії.

Зокрема, з порту в Одесі вийшов балкер BEAVER, ІМО 9746695 — один з найбільших за цей час — який прибув в Україну 5 жовтня. Судно ходить під прапором Ліберії, власник — з Маршаллових островів.

Друге судно — балкер CASTOR, ІМО 9370197, який прибув 7 жовтня, має власника з Ліберії і ходить під тим самим прапором.

Загалом з 16 вересня, коли розпочалися регулярні рейси новим українським коридором, з портів Одеси успішно вийшли 14 суден, загальний обсяг вантажів склав 466 тисяч 903 тонни.

«Якщо враховувати ті п’ять суден з числа раніше блокованих, що почали виходити цим коридором з 16 серпня, то загальна кількість суден склала 19, а сумарний дедвейт - 881 тисяча 491 тонна», — наголосив Клименко.

У липні Росія вийшла з угоди, яка дозволяла Україні безпечно транспортувати продовольчі товари через традиційно основний експортний коридор. Україна у відповідь створила тимчасовий «гуманітарний коридор» для вантажних суден.

Раніше британська розвідка попереджала, що Росія може використовувати морські міни для ураження цивільних суден у Чорному морі, зокрема шляхом встановлення їх на підході до українських портів.

Президент України Володимир Зеленський заявив про створення нового зернового коридору через Молдову та Румунію.