UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шахраї активно "виплачують" українцям по 8 тисяч гривень карантинної допомоги

Як влаштована схема ошуканців в мережі.

У кіберполіції попереджають українців, що в мережі Інтернет активізувалися шахраї, які виманюють гроші у громадян під виглядом надання державних компенсаційних виплат по 8 тисяч гривень.

Як повідомляє прес-служба відомства, з початку грудня надійшло вже близько 100 звернень постраждалих від таких схем.

Зазвичай правопорушники розміщують відео, де президент України Володимир Зеленський розповідає про виплати матеріальної допомоги підприємцям в розмірі 8000 гривень.

В описі до відео шахраї розміщують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплати, стверджуючи при цьому, що таку матеріальну допомогу може отримати кожен.
На сторінці під посилання громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської карти для зарахування грошей.
Далі шахраї просять оплатити послуги юриста з оформлення заяви, отримання електронного підпису, проходження ідентифікації тощо. В основному для цього використовують вбудований чат-бот.

Після виконання таких дій громадяни не тільки переводять гроші за неіснуючі послуги, а й передають персональні дані аферистам.

Кіберполіція закликає громадян бути пильними і радить:

Читайте також: Підтримка громадян і бізнесу під час карантину: Зеленський підписав закони

Відзначимо, що сьогодні почалася реєстрація на порталі і в додатку «Дія» для людей, які звертаються за одноразової матеріальної допомогою від держави на період дії посилених карантину.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаль, реєстрація триватиме з сьогоднішнього дня до 31 грудня включно. Ті, хто зареєструються 29-31 грудня, отримають оплату на початку січня. Інші заявники повинні отримати виплати до Нового року. За попередніми оцінками уряду, близько мільйона чоловік мають право отримати відшкодування в розмірі восьми тисяч гривень.